Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

De centrala delarna av den indonesiska huvudstaden Jakarta är lamslagna efter en serie attacker. Minst 17 personer har dödats i explosioner och skottlossning.

Fyra gärningsmän har skjutits ihjäl, enligt polisen.
En av explosionerna ägde rum på ett Starbuckscafé och säkerhetsstyrkor kunde senare ses gå in i byggnaden, som även inhyser en biograf. Reuters utsända rapporterar om att caféets fönster är urblåsta.

– Någon är på taket och polisen siktar med sina vapen mot honom, säger fotografen.

Minst en person ska ha öppnat eld mot människor utanför byggnaden, enligt vittnen, medan prickskyttar och hundratals poliser anlände till platsen. Svårt sargade kroppar kunde ses ligga på gatan.

En kontorsarbetare i en byggnad ovanför caféet säger att han och hans kollegor uppmanats att stanna kvar.

– Det var då jag hörde den andra explosionen. Den var hög och kraftig, säger han.

En annan explosion ägde rum utanför ett shoppingcenter på en huvudgata i Jakarta. Enligt medieuppgifter ska en polispostering utanför byggnaden ha sprängts. Totalt uppges sex explosioner ha ägt rum runt på olika platser i staden.

Minst 17 personer uppges ha dödats i attackerna

Tre poliser och tre civila har bekräftats döda i attackerna, enligt polisens talesperson Anton Charliyan. Enligt medieuppgifter finns en person från Holland samt en annan utländsk medborgare bland de drabbade, men det är oklart om de är skadade eller döda.

Samtidigt har fyra av gärningsmännen bakom attackerna dödats, enligt polisen, som uppger att man just nu håller på att säkra en av de angripna byggnaderna.

Polisen misstänker att en självmordsbombare ligger bakom minst en av explosionerna och att upp till 14 beväpnade gärningsmän är inblandade i attackerna, rapporterar indonesiska Metro TV.

Indonesiens president Joko Widodo kallar attackerna för ”terrorhandlingar”.

– Vår nation och vårt folk bör inte låta sig skrämmas, vi kommer inte besegras av de här terrorhandlingarna. Jag hoppas att allmänheten behåller lugnet, säger han till Metro TV.

Indonesien har varit på helspänn de senaste veckorna efter hot från Islamiska staten (IS), men det är oklart vem eller vilka som ligger bakom attackerna.

– Det här är definitivt terrorism men det finns inga tecken ännu på att det är IS-relaterat, säger chefen för Indonesiens underrättelsetjänst.

Det finns inga uppgifter om att svenskar finns bland offren för attackerna i Jakarta, uppger UD:s presstjänst. UD uppskattar att omkring 250 svenskar bor i Jakarta.

TT