Facklig insyn när Coop satsar på praktik
Nyanlända personer som pluggar svenska ska praktisera på Coop Nords butiker under tio veckor varje termin. Den anställda som ska ta hand om praktikanten får ingen ersättning. Men facket ska ha insyn i tillsättningen av praktikplatsen.
Praktikanterna ska gå bredvid en butiksanställd, som ska fungerar som handledare. Handledaren får en sorts introduktion, men ingen extra ersättning. Däremot har facket fått igenom att de bland annat ska ha insyn i vilka veckor praktiken ska ske och i vilken butik praktikanterna hamnar.
– Exempelvis är det inte lämpligt att en butik som redan har många praktikanter tar emot fler. Och under till exempel sport- och påsklov har vi generellt ett praktikstopp, säger Maria Vängbo, som sitter i Coop Nords centrala fackliga grupp och i bolagsstyrelsen.
Praktikfrågan är inte helt lätt, tycker Maria Vängbo.
– Vi vill ta emot, men samtidigt inte tränga undan riktiga jobb med avtalsenliga löner. Det finns redan i dag en uppsjö av praktikplatser, säger hon.
Praktiken är en del i Coop Nords nya samarbete med Umeå kommuns Sfi-undervisning som inleds nu i februari.
– Praktiken är ett sätt att få öva på sin svenska, komma ut i samhället och lära sig yrket, säger Elin Bäckman, som är ansvarig för samarbetet på Coop Nord.
Hon ser ingen risk att Sfi-praktikanterna kommer att tränga undan exempelvis yrkespraktiken eller riktiga jobb.
Sedan tidigare har Coop Nord ett liknade samarbetet i Sundsvall. Här är dock praktiken på fyra veckor. Det är en butik som tar emot praktikanter. När samarbetet inleddes fanns det ingen fackklubb på arbetsplatsen.