Poliser utanför en domstol i Peking där en rättegång mot en människorättsadvokat pågick i december förra året. Foto: AP/Mark Schiefelbein

Poliser utanför en domstol i Peking där en rättegång mot en människorättsadvokat pågick i december förra året. Foto: AP/Mark Schiefelbein

En svensk människorättsaktivist har gripits i Kina – och den svenska ambassaden får inte träffa honom. Samtidigt greps minst sju kinesiska människorättsadvokater, misstänkta för ”subversiv verksamhet”.

De kinesiska myndigheterna hindrar representanter från den svenska ambassaden att träffa den människorättsaktivist som gripits i Kina. Mannen som är i 35-årsåldern och hemmahörande i Västsverige, lider av en ovanlig sjukdom och behöver snarast få tillgång till sin medicin, uppger den kinesiska människorättsorganisation som mannen arbetar för, Chinese urgent action working group.

Mannen är i 35-årsåldern och bor Västsverige. Han greps i förra veckan på flygplatsen i Peking, misstänkt för att ”äventyra statens säkerhet”. Även 35-åringens flickvän uppges vara försvunnen.

Uppgifterna bekräftas av Sebastian Magnusson, talesman vid svenska ambassaden i Peking.

Enligt Magnusson har ambassaden varit i kontakt med kinesiska myndigheter och begärt att få träffa mannen som ska ha gripits den 4 januari. Få detaljer om gripandet och mannen lämnas ut av utrikesdepartementet i Stockholm, inte ens var han sitter frihetsberövad eller huruvida han har dubbelt medborgarskap.

– Våra förehavanden i Kina kommer vi inte att kunna lämna några uppgifter om i nuläget, säger Veronica Nordlund, presskommunikatör på UD.

De kinesiska advokaterna fördes först bort i juli, då sammanlagt mer än 130 advokater och annan juridisk personal togs till förhör av myndigheterna.

De som nu gripits har sedan dess hållits av polis på okänd ort, och deras anhöriga har inte känt till var de befunnit sig. Aktivister har kallat aktionen för det hårdaste försöket på årtionden att tysta aktivister som arbetar mot orättvisor i landet.

Statliga medier refererar till advokaterna som ett ”kriminellt gäng”.

I slutet av förra året dömdes människorättsadvokaten Pu Zhiqiang till ett treårigt villkorligt fängelsestraff, en dom som kritiserats hårt av Amnesty.

TT

Läs mer: Fler strejker i skakigt Kina

Fakta: Människorättsbrott i Kina

På senare år har de kinesiska myndigheterna intensifierat sina tillslag mot individer och organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter.

Enligt en rapport från Amnesty International, som har intervjuat uppemot 40 kinesiska människorättsadvokater, är det också vanligt att aktivisterna torteras sedan de gripits. Tortyren utförs bland annat med elektriska batonger och spikförsedda käppar.

Källa: Amnesty International