Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

President Barack Obama waves at the conclusion of his State of the Union address to a joint session of Congress on Capitol Hill in Washington, Tuesday, Jan. 12, 2016. (AP Photo/Evan Vucci, Pool)

Barack Obama efter sitt tal. Foto: Evan Vucci/TT

USA:s president Barack Obama höll i natt sitt åttonde och sista tal om tillståndet i nationen. Han levererade få politiska nyheter, men ägnade desto mer tid åt att förespråka ett bättre politiskt samtalsklimat och uppgörelser mellan partierna.

– Det var ett väldigt ovanligt State of the union, säger Jeff Shesol, tidigare talskrivare åt president Bill Clinton och numera verksam inom West Wing Writers, en USA-baserad firma som arbetar med strategisk kommunikation, till TT.

Shesol pekar på att Obama i år inte ägnade sig åt vad som i USA kallas ”the laundry list”, att rada upp det ena förslaget efter det andra medan publiken i USA-kongressen applåderar.

– I stället försökte han säga något verkligt meningsfullt och utmana landet på ett antal områden. Så det var ett väldigt modigt och ovanligt tal, säger Shesol som tillägger att Obama kanske gick lite väl långt i sin ambition att hålla ett framåtblickande tal.

Obama fokuserade på frågor om hur alla amerikaner ska få chanser i den nya ekonomin, hur framtidens teknik ska kunna användas för att minska hoten från den globala uppvärmningen och om hur USA ska kunna bli säkert utan att landet ”agerar som poliser”.

Utan att nämna någon vid namn kritiserade presidenten dem som utmålar islam och muslimer som fiender och dem som försöker framställa kampen mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS) som ett ”tredje världskrig”. Han menade att sådant bara spelar IS i händerna och att det används i deras propaganda.

– Vi behöver bara kalla dem vad de är: mördare och fanatiker som måste utrotas, jagas och förstöras, sade Obama som tillade att det är exakt vad USA gör.

Presidenten ägnade mycket tid i talet åt att förespråka mer samförstånd mellan Demokraterna och Republikanerna och medgav att det var ett misslyckande att han inte lyckats skapa ett bättre politiskt samtalsklimat.

Jeff Shesol säger att han överraskades av att Obama var så öppen och talade länge om det politiska klimatet i USA, som ofta varit förgiftat och lett till blockeringar i ett partisplittrat Washington.

– Han talade också om det på ett väldigt känsloladdat vis och det förvånade mig, säger Shesol som snarare hade väntat att presidenten skulle ha undvikit ämnet eller viftat bort det.

USA-forskaren Frida Stranne, knuten till högskolan i Halmstad och Uppsala universitet, anser att det var tydligt — trots att namn inte nämndes — att Obama riktade kritiken om det politiska klimatet mot Republikanerna och partiets presidentaspiranter.

– Att nämna namn hade varit ofint. Men det var klart riktat mot det vi hör i valkampanjerna nu, det gynnar inte USA framåt, säger hon.

Presidentens skyldighet att meddela kongressen om tillståndet i landet — ”the state of the union” — står inskriven i den amerikanska konstitutionen. Tidigare gjordes det i brevform, men med tv-mediets framväxt under 1900-talet inleddes traditionen med direktsända tal.

– Talet har en väldigt stor politisk tyngd. Det nagelfars i detalj, säger Dag Blanck, föreståndare för Institutet för Nordamerikastudier vid Engelska institutionen på Uppsala Universitet.

Vanligtvis brukar presidenterna lägga fram sin politiska agenda för det kommande året, konstaterar han.

– Det som var ovanligt med Obamas tal var att det var tillbakablickande på den egna presidentperioden, men också framåtblickande på ett generellt, filosofiskt sätt. Det var ett sorts intellektuellt testamente.

TT