STOCKHOLM 2016-01-12 Butikskedjan Indiska har ansˆkt om rekonstruktion. Nu ska Indiska hÂrdspara, till en bˆrjan st‰nga Âtta butiker och 60-80 personer kommer att f l‰mna fˆretaget. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro**

Foto: Lars Pehrson/TT

Butikskedjan Indiska går med kraftig förlust och har begärt hjälp för att klara sig undan konkurs. Åtta butiker ska stängas och mellan 40 och 60 butiksanställda riskerar att förlora jobben.

– Situationen är allvarlig. Hela verksamheten ska ses över. Men ledningen och styrelsen för Indiska har en plan för att få ett lönsamt företag, säger Fredrik Henriksson, kommunikationschef, till tidningen Handelsnytt.

Indiska i Sverige med 75 butiker och nära 400 anställda har i flera år gått med förlust. Under 2014 var förlusten cirka 61 miljoner. Julhandeln ledde inte till någon ljusning och i måndags lämnade Indiska in en ansökan om företagsrekonstruktion till Stockholms tingsrätt.

Men både Indiska och företagsrekonstruktören Kent Hägglund på DLA Nordic ser trots allt ljust på Indiskas framtid.

– Jag skulle aldrig tagit uppdraget annars. Det finns en plan om vässat sortiment och kostnadseffektiviseringar, säger Kent Hägglund.

Indiskas plan för ett lönsamt företag är inte bara nytt sortiment. Hela verksamhetens kostnader ses över och olönsamma butiker kommer att läggas ner. Hur många anställda som berörs totalt är ännu inte klart.

Enligt Handelsnytt kommer åtta butiker att läggas ner och mellan 40 och 60 anställda berörs. Dessutom kommer 20 till 25 anställda vid huvudkontoret att drabbas.