Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Strejkande underläkare svarar på allmänhetens frågor utanför Guy's Hospital i London. Foto: AP Photo/Matt Dunham

Strejkande underläkare svarar på allmänhetens frågor utanför Guy’s Hospital i London. Foto: AP Photo/Matt Dunham

Omkring 38.000 underläkare i England gick på tisdagen ut i en 24 timmars proteststrejk mot förändrade villkor i deras anställningsavtal. Omkring 4.000 operationer har ställts in under tisdagsdygnet, enligt brittiska medier.

Läkarstrejken är den första på 40 år och påverkar all verksamhet inom den offentliga sjukvården, förutom akutvården, uppger det brittiska läkarförbundet BMA (British Medical Association).

Läkarna vänder sig bland annat mot vad de ser som försämringar vad gäller arbetstid och övertidsersättning. Minst ett sjukhus uppmanade på tisdagen underläkarna att återvända till jobbet för att säkra patienternas hälsa, något som facket ansåg vara en överreaktion.

Premiärminister David Cameron vädjade in i det sista till underläkarna om att avblåsa strejken.

– Det här är en onödig och skadlig strejk. Vi kommer att göra allt i vår makt för att minska effekterna, men det går inte att ha en strejk av den här omfattningen utan att det skapar svårigheter eller något värre för patienterna, säger Cameron, enligt The Independent.

Enligt en ny opinionsmätning stöder dock 66 procent av britterna konfliktåtgärderna. Och Labourledaren Jeremy Corbyn riktar i ett Facebookinlägg hård kritik mot regeringen:

”Ingen som arbetar inom vården tar lätt på ett strejkbeslut, men skulden måste läggas på regeringen och dess sätt att behandla läkarna. Nu försöker man smutskasta dem i pressen också. Det är dags att regeringen ber om underläkarna om ursäkt och sätter sig ned och förhandlar fram ett rättvist avtal”, skriver Corbyn.