Boende i Madaya talar med en journalist, sedan en hjälpkonvoj anlänt till Madaya på måndagen. Foto: AP

Boende i Madaya talar med en journalist, sedan en hjälpkonvoj anlänt till Madaya på måndagen. Foto: AP

Utmattade svältande människor som knappt hade kraft att tala mötte hjälpkonvojen i Madaya. Flera hundra personer i staden är i behov av akut vård och behöver evakueras, enligt FN.

– Många var undernärda, svältande. Ingen av människorna log. Det är inte vad du brukar se när du anländer med en konvoj. Barnen jag talade med sa att de inte hade kraft att leka, säger Elizabeth Hoff, Världshälsoorganisationen WHO:s representant i Damaskus, för Reuters.

Efter att ha hållits i ett järngrepp av den syriska regimen och dess allierade i ett halvår nåddes staden och den svältande befolkningen på måndagen av en hjälpsändning i form av mat, medicin och filtar. Hjälpen blev möjlig först sedan de stridande parterna kommit överens om att tillåta transporten.

FN uppmanar nu den syriska regimen att låta 400 personer som är riktigt illa däran evakueras från den belägrade staden och WHO har bett om tillstånd att skicka in mobila kliniker och sjukvårdsteam, rapporterar AFP.

När konvojen kom in i staden hade magra, trötta och nödställda människor samlats på marknadsplatsen, berättar Elizabeth Hoff. På sjukvårdskliniker hon besökte saknades utrustning, en läkare sade att han inte ätit på tre dagar och en gravid kvinna var närmast medvetslös.

– Hon låg framför mig, med väldigt lågt blodsocker, i behov av mat. Sjuksköterskan hade ingenting att ge.

Boende i Madaya berättade för FN-personal att de kokat soppa på gräs, samt att ett kilo ris nu kostar runt 300 dollar. Lidandet i Madaya saknar motstycke under det syriska inbördeskriget, det konstaterar FN efter besöket.

Syriens FN-representant, Bashar Jaafari, avfärdar uppgifterna och vittnesmålen om svält i Madaya, men Storbritanniens FN-ambassadör Matthew Rycroft skräder inte orden om sin hållning i frågan, enligt AFP.

– Att svälta civila är en omänsklig taktik som används av Assadregimen och dess allierade.

– Barnen jag talade med sa att de inte hade kraft att leka, säger Elizabeth Hoff, Världshälsoorganisationen WHO.

TT

LÄS MER: Hjälpkolonn framme i Madaya

LÄS MER: Larm om svält i Syrien

Fakta: Hjälp till svältande i Syrien

Enligt Läkare utan gränser har minst 28 människor dött av svält i Madaya sedan i december. Boende har vittnat om hur de tvingats äta katter, hundar, gräs, löv och insekter för att överleva.

Staden har varit isolerad på grund av en sex månaders lång belägring av regeringsstyrkor.

Maten som nu levererats beräknas räcka till cirka 40 000 människor i en månad.

Hjälpsändningar till de rebellkontrollerade städerna Foah och Kefraya i Idlibprovinsen nådde också fram under måndagen.

FN:s överenskommelse med Damaskus innebär att de får leverera ytterligare två hjälpleveranser.

Källa: TT, AFP, Reuters.