STOCKHOLM 20030107 Reportage om COOP:s "bageri i butik". COOP-Konsum i Tumba Centrum. Fralla p plÂt. FOTO: Anders Wiklund/SCANPIX Code 50030 ***Uppdrag Fri Kˆpenskap***

Foto: Anders Wiklund/TT

Livs blockad mot Baka Stenugnsbageri är över. Under onsdagen slöts kollektivavtal mellan Livs och företaget.

Det innebär att Livs med omedelbar verkan avbryter blockaden som riktats mot företaget sedan den 12 januari.

– Vi tycker självklart att det är bra att bagarna nu omfattas av det kollektivavtal som gäller för bageriverksamhet, säger Christina Pedersen, ombudsman på Livs i ett pressmeddelande.

– Det är mycket viktigt för de anställda, men det är också långsiktigt värdefullt för att säkerställa att bagerinäringen ska präglas av schysta villkor och sund konkurrens, avslutar Pedersen.

Kollektivavtalet reglerar två typer av frågor: löner och allmänna villkor. Regleringen av löner handlar om lönenivåer, ob-tillägg, övertidstillägg, helglön, semesterlön, försäkringar, pensioner mm. Allmänna villkor handlar om det som inte är löner. Det kan vara anställningsformer, arbetstider, arbetsmiljö och utbildning av personalen.

Företaget har tidigare inte velat sluta avtal med Livs och i december varslade förbundet om blockad. Medlingsinstitutet kopplades in, men utan resultat.

Sedan blockaden inleddes  fördes diskussioner om att HRF (Hotell- och Restaurang facket) och Livs är oeniga om vilket avtal som ska gälla för bagare och konditorer, men det förnekas av Gerald Lindberg, andre ordförande i Livsmedelsarbetareförbundet.

– HRF och Livs är som fackförbund helt eniga i frågan om avtalstillhörighet. Bagare och konditorer ska omfattas av Livsmedelsavtalet, som är ett riksavtal mellan Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet. Riksavtalet Visita-HRF är inte tillämpligt för bagare och konditorer, sade han i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ:

Livs inleder blockad mot bageri i Västerhaninge