Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Polis spärrar av platsen för attentatet. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Polis spärrar av platsen för attentatet. Foto: AP Photo/Lefteris Pitarakis

Explosionen i turistområdet Sultanahmet i Istanbul var ett självmordsdåd utfört av en person från Syrien, enligt Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Bland dödsoffren finns både turkar och utländska medborgare.

Minst tio personer dödades och 15 skadades i attacken som slog mot turismens hjärta i Turkiets största stad. Sevärdheter som Blå moskén och Haga Sofia lockar tiotusentals turister varje dag. Bland de skadade finns medborgare från Tyskland och Norge, enligt turkiska CNN.

Enligt president Recep Tayyip Erdogan misstänks en självmordsbombare av syriskt ursprung ligga bakom attacken.

– Jag fördömer terrordådet i Istanbul, sade Erdogan i ett tal som sändes i tv.

Jens Odlander, generalkonsul vid Sveriges generalkonsulat i Istanbul, säger till TT att han hörde smällen.

– Vi hörde explosionen, den ägde rum på andra sidan Gyllene hornet. Vi följer naturligtvis nyhetssändningarna och har varit i kontakt med Istanbuls civila myndigheter.

Just nu är det lågsäsong för turismen. Utrikesdepartementet i Stockholm har inga uppgifter om att några svenskar ska ha skadats i explosionen.

Anna Hagberg vid Vings pressjour, säger att man inte har några svenska resenärer på plats i Istanbul.

– Vi har tre stycken som reser ned på torsdag. Vi följer UD:s rekommendation och får nu avvakta och se, säger hon angående framtida resor.

Stefan Chatzopoulos, informationschef vid Air Tours ger en liknande bild.

– Vi har inga på plats just nu. De som åker närmast är bokade för en resa i övermorgon. De har ännu inte hört av sig angående om de vill avboka sin resa. Januari är generellt den absolut sämsta månaden överlag när det gäller storstadsresande. Man åker på skid- eller sol och badsemestrar i stället.

De senaste månaderna har flera dödliga attacker skett i Turkiet. I oktober attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. Det var den blodigaste attacken i Turkiets moderna historia.

Sofia Eriksson/TT

Erika Nekham/TT

Erika Oldberg/TT

 

Fakta: Våldsamt år i Turkiet

Den senaste tiden har flera anhängare till extremiströrelsen Islamiska staten (IS) fängslats i Turkiet för att de enligt turkiska tjänstemän planerat attacker i Istanbul. Den 10 oktober förra året attackerade två självmordsbombare en folkmassa med fredsaktivister i huvudstaden Ankara och 103 människor dog. IS tog på sig attacken. I juli dödades över 30 människor och ett hundratal skadades i ett bombdåd i staden Suruc. Även denna gång tog IS på sig skulden. Den 6 januari förra året utlöste en kvinnlig självmordsbombare en sprängladdning på en polisstation i Istanbuls turistkvarter. En polis dog. En förbjuden turkisk marxistgrupp tog på sig attacken, som enligt gruppen var ett sätt att ställa styrande AKP till svars för korruption. Gruppen tog även på sig en attack mot poliser vid Dolmabahçepalatset vid Bosporen där ingen skadades allvarligt. Fakta: Sultanahmet Sultanahmet-torget (Sultanahmet Meydani) är anlagt på den öppna platsen mellan de världskända turistattraktionerna Blå Moskén och Hagia Sofia. Därmed kan torget ses som turismens nav i Istanbul. Dock är det relativt få turister som bor i stadsdelen Sultanahmet. Det är en av Istanbuls äldsta, och därför präglad av låg bebyggelse och vindlande gränder — inte perfekta platsen för stora hotellanläggningar. Sultanahmet ligger på en udde som sluttar sydostligt ner mot Bosporen, i den europeiska delen av Istanbul.