Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Antalet strejker per månad i Kina under 2015. Grafik: China Labour Bulletin

Strejker per månad i Kina under 2015. Grafik: China Labour Bulletin

Antalet strejker i Kina ökar snabbt, delvis till följd av de ekonomiska problemen i landet. Många företag har sänkt eller hållit inne löner under de senaste månadernas turbulens, enligt den Hongkong-baserade organisationen China Labour Bulletin.

En aktiemäklare i Peking reagerar på raset på Shanghai-börsen. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

En aktiemäklare i Peking reagerar på raset på Shanghai-börsen. Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Det mullrar i Kina. På måndagen fortsatte raset på landets aktiemarknader, sedan den statlige ekonomen Li Wei – ordförande för kinesiska regeringens Forskarråd för Utveckling – varnat för att det kan bli svårt att nå målet om 6,5 procent tillväxt de kommande fyra åren.

– 6,5 procent är inte högt, men det blir mycket svårt att uppnå denna takt i tillväxten, sa Wei i helgen, enligt Reuters.

Shanghaibörsen föll med 5 procent och ligger nu på den lägsta nivån på tre månader, enligt The Guardian.

I augusti förra året devalverade Kina oväntat sin valuta och sedan dess har marknaderna agerat minst sagt nervöst. Trots enorma stödåtgärder från regeringen har aktiekurserna fortsatt att falla, delvis  till följd av att börsen varit kraftigt övervärderad, men också på grund av en oro för att de kinesiska problemen kan vara mer djupgående än vad som hittills varit känt.

Även arbetarna i landet drabbas av turbulensen, enligt den Hongkong-baserade, oberoende organisationen China Labour Bulletin. Många arbetsgivare försöker sänka löner eller helt hålla inne löneutbetalningar, något som bidragit till att det förra året genomfördes 2.774 strejker i Kina. Det är dubbelt så många som under 2014.

Jämfört med tidigare år var mycket få av strejkerna kopplade till krav på höjda löner, och då ofta som en direkt reaktion på att arbetsgivaren först sänkt lönen. Två tredjedelar av strejkerna handlade i stället om att arbetsgivare inte betalat ut lönerna i tid.

Organisationens statistik visar dessutom att antalet strejker ökade kraftigt i Kina under hösten, då aktiekurserna rasade. I augusti månad ägde lite drygt 200 strejker rum i landet. I december hade antalet ökat till fler än 400.

Läs mer: Massgripanden efter strejker i Kinas fabriker