Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Budweisers ägare Anheuser-Busch InBev finns bland de bolag som EU vill ska betala restskatt. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Budweisers ägare Anheuser-Busch InBev finns bland de bolag som EU vill ska betala restskatt. Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Belgiens skattelättnader för multinationella bolag är olagliga. Det slås fast av EU:s konkurrensmyndighet, som vill att landet kräver tillbaka 760 miljoner euro i undanhållen skatt från ett trettiotal storbolag.

Enligt affärstidningen Financial Times finns bryggerijätten Anheuser-Busch InBev (som äger ölmärken som Leffe, Budweiser och Staropramen) och tobaksbolaget British American Tobacco (som äger Lucky Strike, John Silver med flera) bland de 35 multinationella bolag som riskerar rejäl restskatt. Vilka övriga bolag det rör sig om är okänt.

EU:s konkurrensmyndighet anser att det belgiska system som gett multinationella bolag möjlighet att få lägre skatt är att betrakta som en otillåten subvention av multinationella bolag. Systemet ger dessa storbolag möjligheten att slippa skatta på ”övervinster” (”excess profits”), vilka räknas fram genom ett hypotetiskt scenario i vilket man får dra av de påstådda fördelar som multinationella bolag har gentemot bolag som enbart är verksamma i Belgien – exempelvis i form av globalt kända varumärken och samordningsvinster.

I praktiken blir den subventionerade skattesatsen runt 8 procent, i stället för Belgiens betydligt högre bolagsskatt på 33,99 procent. Detta enligt ett dokument från revisionsbyrån PwC, skriver Financial Times.

– Jag anser att regeringar ska och bör ägna sig åt att skapa jobb och tillväxt. Men man kan inte ge några företag — oavsett hur stora de är — orättvisa skattefördelar, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager på en presskonferens i Bryssel.

Belgiens regering överväger att överklaga EU:s beslut.