FILE - In this Jan. 9, 1997, file photo, David Bowie performs during a concert celebrating his 50th birthday, at Madison Square Garden in New York. Bowie, the innovative and iconic singer whose illustrious career lasted five decades, died Monday, Jan. 11, 2016, after battling cancer for 18 months. He was 69. (AP Photo/Ron Frehm, File)

David Bowie. Foto: Ron Frehm/TT

David Bowie är död. Efter en 18 månader lång kamp mot cancer, dog ikonen under söndagen fridfullt i sitt hem omgiven av sin familj, meddelas det på artistens Facebookflöde.

Så sent som i fredags – på sin 69-årsdag – släpptes hans 25:e album Blackstar. Hans första, självbetitlade, skiva gavs ut 1967.  

David Bowie var sångare, musiker, låtskrivare och skådespelare – en banbrytande ikon, en av vår tids största artister. 2013 gjorde han albumcomeback, efter tio år, med The next day, som innehöll singeln Where are we now. Sent som i fredags – på sin 69-årsdag – släppte han sitt 25:e album, Blackstar.

David Bowie föddes den 8 januari 1947 i Brixton i London och dog igår, söndagen den 10 januari.

Han sörjs runt om i världen och på hans officiella Facebooksida står det: ”Eftersom många av er delar den här förlusten, ber vi er respektera familjens privatliv under deras sorgetid”.