Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Arbetarne på en textilfabriken i Indien, som bland andra tillverkar kläder åt H&M. Foto: Daniella Backlund / SvD / TT

Arbetare på en textilfabriken i Indien, som bland andra tillverkar kläder åt H&M.
Foto: Daniella Backlund / SvD / TT

Bara två månader har gått sedan det globala ramavtalet med H&M skrevs under – men det har redan fått effekt. I både Burma och Pakistan har textilarbetare som sparkats för att de varit facklig aktiva fått sina jobb tillbaka, enligt det globala facket Industri All.

Det var i november förra året som H&M, Industri All och svenska IF Metall skrev under ett så kallat globalt ramavtal, som omfattar 1,6 miljoner arbetare på industrijättens omkring 1.900 fabriker runt om i världen.

Avtalet innehåller bland annat skrivningar om att fackliga rättigheter ska respekteras av H&M:s underleverantörer, vilka också uppmanas att teckna kollektivavtal.

Enligt Industri All har lokala fack redan märkt av betydelsen av detta avtal. I Burma fick åtta fackföreningsledare på fabriken Jiale Fashion sparken i oktober förra året, vilket ledde till en månadslång proteststrejk.

Frågan hamnade hos Industri All, som tillsammans med burmesiska fack och H&M:s hållbarhetsavdelning fick ledningen för Jiale Fashion att sätta sig ned och förhandla. Enligt Industri All var det globala ramavtalet av ”avgörande betydelse” för att de åtta fackföreningsledarna senare kunde få jobbet tillbaka och att bolaget dessutom erkände och lovade att respektera den lokala fackföreningen.

Från Pakistan rapporteras en liknande utveckling. I november förra året sparkades 88 arbetare på Denim Clothing Company (DCC), sedan de protesterat mot att bolaget betalade mindre än den lagstadgade minimilönen. I förhandlingarna som följde hänvisade den fackliga federationen NTUF till det globala ramavtalet med H&M. Samtliga 88 arbetare har nu fått tillbaka sina jobb, med full lön från den dag då de fick gå.

Erik de la Reguera


LÄS MER: H&M tecknade globalt ramavtal

REPORTAGE: Facket mobiliserar när textilindustrin växer