Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Polis med dragna vapen vid polisstationen i norra Paris. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Polis med dragna vapen vid polisstationen i norra Paris. Foto: AP Photo/Christophe Ena

Ett Paris på helspänn drabbades i dag av ytterligare ett uppenbart terrorattentat. Nästan samtidigt som Frankrikes president höll tal på årsdagen av Charlie Hebdo-dådet attackerade en beväpnad man en polisstation.

Mannen var enligt medier beväpnad med kniv när han försökte ta sig in på en polisstation i Goutte d’Or i norra Paris. Sedan han skjutits ihjäl av polis sade myndighetstalesmän att han hade ropat ”Gud är stor”, och varit försedd med vad som kan ha varit en bombväst eller bombbälte.

Efter någon timme gjorde källor enligt AFP och Reuters bedömningen att sprängmedlen bara var fejk.

Händelsen inträffade i 18:e arrondissementet, bara några kilometer norr om platsen för Charlie Hebdo-attentatet den 7 januari förra året.

Ungefär samtidigt höll president François Hollande tal till ett stort antal medlemmar av antiterrorstyrkorna vid polisens högkvarter i Paris. Presidenten lovade mer resurser till polisen under de kommande månaderna, rapporterar Le Parisien. Han tryckte också på vikten av bättre samarbete mellan de olika delarna i landets säkerhetstjänster för att förebygga terrorattacker.

Ställda inför sådana motståndare är det viktigt att varje enhet — polis, gendarmeri (en militärliknande polisstyrka), underrättelsetjänst och militär — samarbetar, är transparenta och delar all den information de har tillgänglig, sade han.

Ett år efter attacken mot redaktionen fortsätter tidskriften Charlie Hebdo på sitt invanda provokativa spår — men nu från hemlig ort.

Den färska specialutgåvan av tidningen har tryckts upp i en miljon exemplar i tid till årsdagen. På omslaget springer en blodsbestänkt gudsliknande figur med lång särk, sandaler och skägg med ett automatvapen av typen Kalasjnikov över axeln. Rubriken lyder ”Ett år efter: Mördaren fortfarande på fri fot”. Omslaget har snabbt dragit på sig upprörda kommentarer från Vatikanen, som anser att det brister i erkännande och respekt för människors gudstro, oavsett religion.

LÄS MER: Ett år efter Charlie Hebdo: kultur stärks i blödande värld

Fakta: Januari-attackerna i Paris

Elva människor mördades på Charlie Hebdos redaktion när bröderna Chérif och Said Kouachi tog sig in och öppnade eld den 7 januari 2015. Fyra människor dödades sedan i den judiska matbutiken Hypercacher. Tre poliser miste livet. De tre gärningsmännen dödades av polis den 9 januari, den sammanlagda dödssiffran blev därmed 20 personer.