Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

Kaliforniens guvernör Jerry Brown har utlyst katastroftillstånd i Los Angeles-förorten Porter Ranch, där en underjordisk gasläcka släppt ut enorma mängder växthusgaser i atmosfären och tvingat minst 2.000 familjer på flykt.

Åtgärden kommer sedan tusentals invånare i området klagat på huvudvärk, illamående och näsblod.

– Det är som att ens hjärna blir dimmig – det känns som om man ska få ett slaganfall, säger Sharon Mousavi-Dormani till New York Times.

I likhet med många andra boende i Porter Ranch har hennes familj sett sig tvungen att lämna hus och hem efter att stora mängder naturgas började läcka ut från en anläggning i slutet av oktober förra året.

Ägaren till gaskällan, Southern California Gas, har inte lyckats täta läckan, och stora mängder metan fortsätter läcka ut i atmosfären.

Skärmavbild 2016-01-07 kl. 12.46.34

Klicka på kartan för att se en förstoring. Källa: Google Maps

Sharon Mousavi-Dormani vittnar om hur hon och hennes barn drabbats av huvudvärk, illamående och diarrér sedan en stank av ruttna ägg spridit sig i bostadsområdet och en oljig dimma dragit in. Till och med familjens hund fick diarré, berättar hon för New York Times.

Enligt Southern California Gas är det inte naturgasen i sig som orsakat stanken och problemen med illamående, utan ett tillsatsämne som gör det möjligt att just upptäcka läckor. Någon risk för permanenta hälsoproblem föreligger inte, enligt bolagets experter, men oron och ilskan bland de boende är fortsatt stor.

Hotell och vandrarhem i närliggande områden är fullbokade, sedan ersättningsboende ordnats åt fler än 2.000 familjer. Samtidigt skärper nu guvernör Jerry Brown tonen mot bolaget och mobiliserar alla myndigheter för att få stopp på läckan.

Beslutet om katastroftillstånd öppnar för att kringgå lagar om det krävs för att lösa krisen, säger Brown, som tidigare fått kritik för att inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar.

–Det här är ett första steg i rätt riktning för att få ordning på Kaliforniens bristande lagstiftning runt olje- och gasutvinning. Men det krävs en fullständig översyn för att undvika liknande händelser i framtiden, säger Briana Mordick, forskningschef på organisationen Natural Resources Defense Council, till Los Angeles Times.

Southern California Gas har sagt att läckan troligen inte kommer att kunna vara åtgärdad förrän tidigast i slutet av februari. Anledningen är att ledningarna som gått sönder kan ligga så långt ned i marken som 2,5 kilometer. Svårigheterna med att lokalisera läckan och dess stora omfattning har lett till jämförelser med den stora oljeläckan från BP:s oljeplattform Deepwater Horizon i Mexikanska golfen 2010.

Exakt hur mycket naturgas som i dag läckt ut från Porter Ranch är oklart. Den senaste uppskattningen är från den 22 december förra året och den talar om 1,6 miljoner ton koldioxid, vilket är mer än vad 330 000 personbilar släpper ut på ett år.

Enligt Los Angeles Times motsvarar mängden metan som hittills läckt ut från Porter Ranch minst en fjärdedel av Kaliforniens totala metanutsläpp under ett normalt år.

LÄS MER: +2 grader på 50 år – så blev konsekvenserna