Arbetet Global

Få fackliga utrikesnyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global med Erik Larsson och Linda Flood

FILE - In this Dec. 1, 2015, file photo, Venezuela's President Nicolas Maduro gestures to supporters from the top of a car after the inauguration of cable car public transportation system, in the popular neighborhood of Petare, in Caracas, Venezuela. Allies of President Maduro are disputing the election of eight opposition candidates to the National Assembly, a move the opposition says seeks to undermine its landslide victory in legislative elections. On Tuesday, Dec. 29, 2015, the Supreme Court said it had received motions by losing candidates to overturn the results in several districts.(AP Photo/Ariana Cubillos, File)

Nicolás Maduro. Foto: Ariana Cubillos/TT

USA uttrycker oro inför det venezuelanska parlamentets tillträde i dag. I valet i december fick oppositionen så kallad supermajoritet, men den har omintetgjorts av president Nicolás Maduros förtrogna i Högsta domstolen (HD).

– Vi är oroade över den venezuelanska regeringens försök att lägga sig i den nya nationalförsamlingens utförande av det arbete som fastställs i grundlagen, säger John Kirby, talesman för USA:s utrikesdepartement, enligt nyhetsbyråer.

Maduro har klagat hos HD att flera av oppositionens ledamöter fuskat sig till sina mandat i valet. HD har gett honom rätt, och diskvalificerat en handfull ledamöter — just så många att oppositionen inte längre uppnår supermajoritet, två tredjedelar av nationalförsamlingens 165 platser.

Oppositionsalliansen MUD har dock hälsat att även de diskvalificerade ledamöterna kommer för att inleda sina nya jobb i dag.

I går retade Maduro ytterligare upp valets segerherrar genom att genomdriva en lag som ger honom större makt över Venezuelas centralbank.

Det sydamerikanska landet är redan i djup kris, med världens högsta inflation och brist på många basvaror. Nu väntar flera år av ännu större osäkerhet, och konflikt mellan presidentpalatset Miraflores och nationalförsamlingen, som ligger bara några kvarter i från varandra i centrala Caracas. Nästa presidentval är inte förrän 2019.