Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

IMG_4606

Lars Jonsson.

DEBATT: När Sverigedemokraterna försöker framstå som rumsrena lämnas högerkanten öppen för en nazistisk subkultur där nazister och avhoppade och uteslutna SD-are går samman. Vi måste möta denna farliga ideologi och stå upp för alla människors lika värde, skriver Lars Jonsson, aktiv i Socialdemokraterna och Byggnads.

Det finns ett utrymme i samhället, likt ett svart hål i rymden, där missnöjda personer med nationalistiska åsikter som är emot ”etablissemanget” kan samlas. För dessa personer var tidigare Sverigedemokraterna ledstjärnan. Men sedan SD påbörjande sitt så kallade förändringsarbete, med syfte att ta sig in de politiska finrummen, så blev utrymmet utan någon självklar ledare. Tomrummet gav utrymme för mer extrema strömmingar och möjliggjorde en förflyttning av åsikterna och debatten ännu längre ut på högerkanten.

Jag har hela tiden trott att mänskligheten lärt sig av historien och trodde inte att vi skulle ”hamna här” igen. Men efter att jag läst Björn af Kleens lördagsreportage i DN (19/12 2015) “Den nya högern – ett eko från 1930-talet”, så inser jag att det är exakt detta som händer.

Vid sidan om Sverigedemokraterna har en ny nationalistisk subkultur växt fram. Den samlar uteslutna sverigedemokrater, gamla nazister, SDU-medlemmar och personer från våra lärosäten. De har blicken fäst mot Ungern och anser att Ungerns utveckling är en framgångssaga.

I Ungern har högerradikala kretsar från universitetet lyckats samla sig i partier som förändrat samhället i grunden. 2010 vann Viktor Orbáns nationalistiska högerparti Fidesz makten och sedan dess har staten tagit kontroll över media. Kritiska röster mot det politiska styret tystas genom inrättandet av ett statligt medieråd som kan bötfälla medier som anses rapportera “obalanserat”.

Jag har fått det stora förtroendet att sitta med i Borlänges kommunfullmäktige. Vid de senaste två mötena har en nazist deltagit vid sammanträdet via SD-mandat. Detsamma har skett i Ludvika.

Jag ryser av obehag när jag tänker på denna utveckling. Samhällets svarta hål fylls just nu av en debatt som försöker tvätta ren en ideologi som jag i min vildaste fantasi aldrig trodde skulle få så starkt fäste i Europa och i Sverige igen.

En debatt som inte förs enbart av samhällets marginaliserade utav också av framstående, välutbildade människor.

Jag har ägnat hela mitt fackliga och politiska engagemang att kämpa för alla människors lika värde. Jag är idag ännu mer stärkt i min övertygelse och kommer fortsätta mitt arbete.

Vi är väldigt många som inte vill se denna mörka utvecklingen av vårt samhälle och därför säger jag till dig: Om du håller med om det jag skriver – gör något du också!

Lars Jonsson, Aktiv i Socialdemokraterna och Byggnads

LÄS ÄVEN:

REPORTAGE från Ungern: Utestängda – av Europas nationalister
INTERVJU med den ungerske filosofen Gáspar Miklos Tamas