Sacos ordförande Göran Arrius. Foto: Pontus Lundahl/TT

Var tredje kvinnlig akademiker med småbarn arbetar deltid, att jämföra med var tionde man. Det visar en ny undersökning från Saco.

– Deltidsarbetet har negativa effekter på den framtida pensionen, i synnerhet för välavlönade grupper. Männen måste ta ett större ansvar för hem och familj och dela lika på deltidsarbetet, säger Sacos ordförande Göran Arrius, i ett pressmeddelande.

Det finns tydliga könsskillnader för högutbildade när det gäller att jobba deltid. Nästan var tredje kvinnlig akademiker med småbarn arbetar i dag deltid, att jämföra med var tionde man. Det visar en ny undersökning som företaget Novus gjort på uppdrag av Saco.

Hårdast slår deltidsarbetet mot tjänstemän i privat sektor. En privatanställd tjänsteman med en månadslön på 45 000 kronor som går ner i tid med 25 procent går miste om hela två tredjedelar av tjänstepensionen.

– Det är i dag tre gånger så vanligt för kvinnliga akademiker att arbeta deltid. Det är dags för männen att ta ett större ansvar för hem och familj och ett sätt att göra det på är att dela lika på deltidsarbetet, säger Göran Arrius i ett pressmeddelande.

Därför arbetar akademikerna deltid:

• Vill ha mer tid med barnet/barnen

• För att hinna med hushållet

• Vill ha tid till fritidsintresse

• Studerar

• Hälsoskäl