Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Flyktingar kliver av tåget bakom det nya staketet efter id-kontroll. Foto: Johan Nilsson / TT /

Flyktingar kliver av tåget bakom det nya staketet efter id-kontroll.
Foto: Johan Nilsson / TT /

De nya id-kontrollerna i Sverige och Danmark får kritik av Tyskland, som menar att de hotar hela Schengensamarbetet. Även FN:s särskilda sändebud för migration, Peter Sutherland är kritisk till åtgärderna.

”Att återskapa gränser i Europa löser ingenting, och minst av allt den humanitära kris som vi står inför”, twittrade FN-sändebudet Peter Sutherland några timmar efter att de svenska kontrollerna infördes.

Den enda effektiva vägen för EU-länderna går i stället via mer av solidaritet och överstatligt samarbete, menar Sutherland:

”Det som krävs är gemensamma yttre gränskontroller i kombination med snabba, rättssäkra och enhetliga bedömningar av asylansökningar.”

Sveriges och Danmarks agerande bidrar i stället till att Schengen-samarbetet nu är i gungning. Det säger den tyska regeringen i sin första kommentar efter Danmarks införande av kontroller längs landets södra gräns.

– Schengen är väldigt viktigt, men är nu i fara, säger UD-talesmannen Martin Schäfer i Berlin, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Den fria rörligheten är en viktig princip, något av det största vi åstadkommit (i EU) under senare år.

 

Sverige får också kritik av FN:s flyktingorgan UNHCR, som befarar att asylrätten allvarligt kan inskränkas om fler länder följer efter, och i synnerhet om det så kallade transportörsansvaret utvidgas som det gjorts i Sverige.

– Tyvärr ser det ut så i Sverige att giltig id-handling blir ett kriterium för att kunna söka asyl, säger Mattias Axelsson, presstalesperson för UNHCR i norra Europa till nyhetsbyrån TT.

– Det är en enorm påfrestning att vara på flykt, det går inte att förvänta sig att de som har rätt till asyl också har rätt handlingar från början, det är helt omöjligt. Men det är där vi hamnar nu tyvärr. Vi ser på det här med stigande oro, säger Axelsson.

Rubriken på brittiska BBC:s förstasida löd på måndagsmorgonen ”Sverige inför gränskontroller”, och tyska Deutsche Welle konstaterar att detta innebär ”en total omsvängning i politiken från ett land som under större delen av 2015 basunerade ut sin princip om öppna dörrar för flyktingströmmarna och för migranter som gav sig av från Turkiet till de grekiska öarna på väg norrut.”

Nyhetsbyrån Bloomberg och flera andra utländska medier beskriver relationerna mellan Sverige och Danmark som ”avsevärt försämrade” till följd av id-kontrollerna.