Mehmet Tekin, 38 år, blev ett av offren under sammandrabbningar strax innan jul i den turkiska staden Cizre. Senaste veckorna har minst 180 kurdiska rebeller dödats av turkiska säkerhetsstyrkor som utökat sina operationer mot PKK-gerillan.

Mehmet Tekin, 38 år, blev ett av offren under sammandrabbningar strax innan jul i den turkiska staden Cizre. Senaste veckorna har minst 180 kurdiska rebeller dödats av turkiska säkerhetsstyrkor som utökat sina operationer mot PKK-gerillan. Foto: Cagdas Erdogan/TT

Turkiska fack går i dag, tisdag, ut i en fredsstrejk. De är kritiska till att staten trappar upp sina militära operationer mot PKK i södra Turkiet.

– Hela landet dras allt mer in i kriget. Steg för steg sker sammandrabbningar och massakrer…vi kan inte sitta tysta samtidigt som kaos breder ut sig, skriver facken i en kommentar till strejken.

Endagarsstrejken organiseras av de fackliga centralorganisationerna Disk och Kesk samt turkiska läkarförbundet TTB och ingenjörsförbundet TMMOB, rapporterar den turkiska tidningen Hürriyet.

Tiotusentals människor har, enligt tidningen, hamnat i kläm under de tilltagande striderna mellan militären och den kurdiska gerillan PKK. I somras bröts vapenvilan mellan turkiska staten och den kurdiska gerillan PKK.

I början av december inledde militären är storskalig operation i södra Turkiet. Utegångsförbud har införts i flera städer och gatustrider har förekommit.

Facken är kritiska till att militären tagit flera sjukhus och skolor i besittning och använder dem som förläggningar och baser. De hävdar också att det styrande islamistiska AKP-partiet utnyttjar kriget till att beskära fackens demokratiska rättigheter.

Spänningen i landet har ökat den senaste tiden. I oktober exploderade flera bomber under en fredsdemonstration i Ankara, som bland annat flera fackföreningar var med och organiserade. 97 människor dödades och flera hundra skadades. Efteråt anklagade regeringen terrorgruppen IS, men även PKK, för att ha legat bakom dådet.

Människorättsorganisationer och fackföreningar krävde att president Recep Tayyip Erdogan skulle avgå och gick ut i en generalstrejk. Oppositionen och delar av fackföreningsrörelsen hävdar att myndigheterna inte gör lika mycket för att skydda dem från terrorangrepp som man gör för regeringspartiet AKP.

Organisationer och oppositionspartier som kritiserat regeringen har blivit utsatta för våld från anhängare som står regeringspartiet nära. Den 1 november hölls val i landet och AKP backade men fick ändå behålla makten.

LÄS OCKSÅ:

Generalstrejk i reaktion mot bombdådet

Journalist attackerad i Turkiet

Tårgas i demokratins namn

Många döda i attentat mot fredsmarsch