Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Efter beskedet att kungens hund, Thongdaeng, dött köade flera thailändare i Bangkok under tisdagen för att köpa boken "Historien om Thongdaeng". Foto: Apichart Weerawong-AP

Efter beskedet att kungens hund, Thongdaeng, dött köade flera thailändare i Bangkok under tisdagen för att köpa boken ”Historien om Thongdaeng”. Foto: Apichart Weerawong-AP

Thailands kung Bhumibol, 88, har förlorat en kär vän — tiken Thongdaeng har dött, 17 år gammal.

”Hon avled stillsamt i sömnen klockan 23:10 den 26 december”, hette det i ett uttalande från veterinärfakulteten på Kasetsart-universitetet.

Kungen tog hand om vovven när den var valp, då en övergiven gathund, och fattade så mycket tycke att han skrev en bok om henne, en bok som sålt i stora upplagor i Thailand.

Häromveckan greps en 27-årig man som misstänks ha uttalat sig ironiskt på sociala medier om kungen och hans hund. Majestätsbrott av det slaget kan ge långa fängelsestraff i Thailand.

Tidigare i år dömdes en 58-årig man för nedsättande kommentarer på Facebook om monarkin. Han fick först 50 års fängelse men straffet halverades eftersom han erkänt.

TT