MALM÷ 20151015 Fikabord med kaffe, ‰ggsmˆrgÂs och en Metro Foto Ola Torkelsson / TT / Kod 75777

Foto: Ola Torkelsson/TT

Snickaren, som var med i GS-facket, var halvtidssjukskriven när Försäkringskassan upptäckte att han ibland hade varit instämplad på jobbet mer än fyra timmar. Försäkringskassan ville dra ned på sjukpenningen, men nu har snickaren fått rätt i domstol.

Snickaren har kunnat visa intyg från sin arbetsgivare att han bara fick lön för den tid han skulle jobba, och i rätten förklarade han att han helt enkelt stannat på jobbet ibland för att vara med och fika eller äta lunch med arbetskamraterna.

Försäkringskassan ansåg att han genom att stanna på jobbet hade ”uppvisat en arbetsförmåga” som var större än vad läkare sjukskrivit honom för och ville minska sjukpenningen.

Snickaren, som hade hjälp av LO-TCO Rättsskydd hänvisade till att sjukförsäkringen bygger på inkomstbortfallsprincipen. Att vara på arbetsplatsen utan att få lön är inte detsamma som att uppvisa arbetsförmåga, hävdade han.

Kammarrätten ansåg i och för sig att utgångspunkten bör vara att den tid man varit instämplad också motsvarar arbetad tid. Men mot bakgrund av snickarens diagnos och att löneavdrag gjorts kom rätten ändå fram till att han ska ha rätt till sjukpenning motsvarande sin sjukskrivningsgrad.