LERNACKEN 2015-11-12 ÷resundsbron frÂn Lernacken p den svenska sidan p torsdagen. Klockan 12.00 infˆr Sverige tillf‰lliga gr‰nskontroller. Foto: Erland Vinberg / TT kod 1051

Foto: Erland Vinberg/TT

SJ valde på måndagen att ställa in all trafik över Öresundsbron från den 4 januari, då kravet på id-kontroller införs. Kravet har stöd från Seko SJ, vars ordförande Erik Johannesson tidigare fört fram det som ett bättre alternativ än att tågpersonalen ska ansvara för kontroller.

Det kommer dock fortsätta att gå tåg över bron, men det är Öresundståg och danska DSB  som kör dem. Även Seko på Öresundstågen har varit tydliga med att de inte vill se att ansvaret för kontrollerna läggs på ombordpersonalen.

På måndagseftermiddagen satt svenska Transdev Öresundståg i möten med danska DSB i frågan om hur kontrollerna ska gå till.

­– Eftersom det är sagt att identitetskontrollen ska ske på dansk mark så är det ju inte aktuellt att Transdev Öresundstågs personal ska göra den, utan ansvaret ligger på DSB. Diskussioner pågår nu på måndagseftermiddagen med dem om detta, och vi kommer att gå ut med information i morgon tisdag, lovar Ulrika Mebius, pressansvarig på Skånetrafiken.

Den som har bokat biljett hos SJ efter den 4 januari kan byta den till en resplusbiljett där turen över bron körs med Öresundståg. Också nya bokningar kan göras via SJ – SJ till Malmö och komplettering med resplus till Köpenhamn.

Oaktat hur id-kontrollerna läggs upp är det många som oroas för konsekvenser för både pendlare och personal på tågen. Presidenten för Irtuc, en tvärfacklig kommitté för de fackliga centralorganisationerna, Peter Kay Mortensen skrev en insändare på arbetet.se om kommitténs oro för att Öresundsregionens arbetsmarknad hotas av förslaget.

LÄS OCKSÅ:

Insändare: Värna vår gemensamma arbetsmarknad!

50 000 i avgift för missad id-kontroll

Seko säger nej till id-kontroller

Kommunal: belasta inte våra medlemmar