Podemos ledare Pablo Iglesias. Foto: Estrella de la Reguera

Podemos ledare Pablo Iglesias. Foto: Estrella de la Reguera

Politisk kris hotar i Spanien efter söndagens historiska val. Högerpartiet Partido Popular fick flest röster – men får svårt att bilda regering. Samtidigt ställer det nya partiet Podemos krav på författningsändringar för att ingå en vänsterregering.

–I dag har ett nytt Spanien har fötts. Det gamla tvåpartisystemet är dött. Nu måste författningen reformeras, sade Pablo Iglesias, ledare för Podemos på måndagen vid lunchtid.

Partiet kräver bland annat ett mer proportionerligt valsystem, grundlagsfästa sociala rättigheter och att Katalonien ska få genomföra en folkomröstning om självständighet.

–Våra 69 ledamöter kommer att sträcka ut en hand till alla partier för att åstadkomma detta, innan vi diskuterar något som helst annat, sade ledaren för Podemos.

Pablo Iglesias är den enda av partiledarna som med viss trovärdighet kan hävda att valdagen inneburit en framgång för det egna partiet. Men att få igenom kravlistan lär bli lättare sagt än gjort.

LÄS MER: Podemos har fått luft under vingarna

Flest röster fick det regerande högerpartiet Partido Popular (PP) med 28,7 procent, följt av socialistpartiet PSOE med 22 procent. Det rör det sig dock om historiskt låga resultat för dessa båda giganter inom spansk politik.

PP har inte fått så få röster sedan namnbytet 1989, och för PSOE rör det sig om det sämsta valet någonsin.

Valets stora utropstecken är i stället de nya partierna. Podemos fick 20,6 procent av rösterna, trots att man bara funnits i ett drygt år. Det nya höger-liberala Ciudadanos fick 14 procent –något mindre än dess ledare hoppats på – och den radikala vänstern i Izquierda Unida (IU) 3,67 procent.

Valsystemet i Spanien är konstruerat så att det kraftigt gynnar de båda största partierna vid fördelningen av mandat. Trots det får varken Partido Popular eller PSOE egen majoritet i parlamentet.

Inte ens om man räknar in eventuella stödpartiers mandat (i Partido Populars fall Ciudadanos, och i PSOE:s Podemos och IU) uppstår en majoritetsregering.

Anledningen är främst att nationalistpartier i Baskien och Katalonien samlat ett drygt tjugotal mandat. Förhandlingar med regionala nationalister är dock ett minfält som såväl PP som PSOE helst vill undvika att beträda.

–Jag kommer att försöka bilda regering. Det är min plikt, sade premiärminister Mariano Rajoy (PP) på söndagskvällen.

Ett tänkbart scenario är skapandet av en samlingsregering mellan PP-PSOE, ungefär som i Tyskland eller Österrike. Men i båda dessa partier är man väl medveten om att detta bara kan stärka uppstickarna ytterligare.

I spansk press spekuleras redan om nyval. På den konservativa dagstidningen ABC:s webbplats braskade natten till måndagen rubriken ”Spanien utan regering”.

Erik de la Reguera
@erikdelareguera

REPORTAGE: Podemos har fått luft under vingarna

Podemos 5 krav i förhandlingarna

1) införandet av ett mer proportionerligt valsystem och en mekanism för att avsätta regeringen genom folkomröstning

2) de sociala rättigheterna måste grundlagsfästas

3) en rätt för Katalonien att genomföra en folkomröstning om självständighet

4) starkare garantier för ett oberoende rättssystem

5) en lag som förbjuder tidigare regeringsmedlemmar att få välavlönade reträttposter i statliga bolag.

Källa: Arbetet Global