Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Bild från en strejk på en fabrik i mars i år i Guangdongprovinsen. Foto: AP/Didi Tang

Bild från en strejk på en fabrik i Guangdongprovinsen. Foto: AP/Didi Tang

Kinesiska myndigheter har den senaste månaden gripit minst 21 fackliga aktivister i den sydliga Guangdongprovinsen. Tillslagen kommer efter en våg av strejker och protester, något som oroar kinesiska myndigheter.

Aktivisterna greps i början av december och minst sju av dem sitter ännu fängslade, skriver tidningen Arbetaren.

– Många arbetare och aktivister har omhändertagits och förhörts av polis. Det är ett storskaligt tillslag från kinesiska regeringen med syfte att undertrycka arbetares rättigheter, säger Kiki Yeung, kampanjledare på Hongkong-baserade oberoende fackfederationen HKCTU, till tidningen.

Människorättsorganisationer beskriver gripandena som en del i en allt hårdare inställning från myndigheternas sida mot civilsamhället.

Enligt en annan Hongkong-baserad organisation för arbetares rättigheter har det i år genomförts över 2 500 protester och strejker i Kina – en fördubbling mot förra året. Många av dessa protester ägde rum just i Guangdongprovinsen, där embryon till fria fackföreningar växt fram och en rad fabriker stängts på senare tid.

Arbetet Global

LÄS MER: Pekingfabriker beordras dra ner