STOCKHOLM 20061025 En sjukskˆterska rÂr om en av patienterna p Stockholms sjukhem, Mariebergsgatan 22. Foto Nina Varumo / SVD / SCANPIX kod 10068 ***DN OUT***

Foto Nina Varumo/TT

Kommunal kommer i den kommande avtalsrörelsen att begära löneökningar på 661 kronor för alla medlemmar och 400 kronor extra för undersköterskorna, skriver Kommunal i ett pressmeddelande.

Kravet landar på drygt 1 000 kronor mer i månaden till undersköterskor. Kraven läggs fram till motparterna Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Pacta.

– Över 90 procent av undersköterskorna är kvinnor. Deras månadslön är i genomsnitt 2 800 kronor lägre än en verkstadsarbetares.  Det manligt kodade yrket verkstadsarbetare värderas alltså fortfarande högre än det kvinnligt kodade yrket undersköterska. Konsekvensen blir att det i Sverige 2015 faktiskt värderas högre att ta hand om maskiner än om människor. Det är en värdediskriminering som inte är acceptabel, säger Kommunals avtalssekreterare Lenita Granlund i ett pressmeddelande (läs mer om Kommunals krav här).

Kommunal accepterar industrifackens krav på 2,8 procents löneökningar i ettåriga avtal som norm, räknat på en snittlön för Kommunals medlemmar på 23 600 kronor i månaden. Med den extra satsningen för omkring 150 000 undersköterskor med yrkesutbildning landar Kommunals totala krav på 3,3 procent.

Förutom högre lön kräver Kommunal bland annat att heltid ska bli norm, att parterna ska enas om hur det ska gå till och när det ska vara genomfört.

– En stor anledning till att anställda inom välfärdssektorn har betydligt lägre livsinkomster än andra grupper är att många arbetar deltid, ofta ofrivilligt. I Kommunals yrken har färre än hälften heltidsanställningar. Att så många deltidsarbetar leder till att många har svårt att försörja sig under yrkeslivet men också som pensionär. Därför är det så viktigt att införa heltid som norm, säger Lenita Granlund i pressmeddelandet.

Arbetsgivarparten Sveriges kommuner och landsting vill få till sifferlösa avtal utan centralt angivna nivåer för löneökningarna. Om det finns extra pengar till undersköterskor kan inte Heléne Fritzon, ordförande i förhandlingsdelegationen, säga till Ekot.

Enligt Kommunalarbetaren avvisar arbetsgivaren på den privata sidan, Vårdföretagarna, kravet på en undesköterskesatsning.

– Vi reagerar mot de alltför höga nivåerna. Det motsvarar inte på något sätt de intäktsökningar våra medlemsföretag har haft. Och i vissa branscher, som personlig assistans, går företagen på knäna, säger Johan Mann, Vårdföretagarnas förhandlingschef, till Kommunalarbetaren.

LÄS OCKSÅ:

”Extra löneökningar räcker inte”

Sifferlösa avtal spräcker modellen

6F vill ha 3,2 procent

Grafik: Spela ”Den vilda jakten på avtalet”