Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Michel Platini och Sepp Blatter ut i kylan. Foto: AP/Bob Edme

Michel Platini och Sepp Blatter åker ut i kylan. Foto: AP/Bob Edme

Domen blev hård mot Fifa-ordföranden Sepp Blatter och Uefa-ordföranden Michel Platini. Fifa stänger av båda under åtta år. Domarna kommer att överklagas.

Internationella fotbollsförbundets etiska kommitté skriver i domen att de båda fotbollsordförandena har missbrukat sina ställningar.

Sepp Blatter kommer att överklaga avstängningen, först i Fifa och därefter, om det behövs, i Cas (idrottens skiljedomstol). Blatter tänker också ta fallet vidare till schweizisk domstol.

– För enligt schweizisk lag måste man ha gjort något väldigt illa för att bli avstängd i åtta år, sade Blatter vid en presskonferens i Zürich.

Även Platini tänker överklaga. Han går direkt till Cas med sin överklagan och tänker också dra Fifa inför en civil domstol.

”Vid rätt tillfälle går jag till en civil domstol för att få ersättning för de skador jag lidit”, säger Platini i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

Platini anser att Fifa vill ”smutsa ned hans namn” och att han inte är förvånad över beslutet:

”Jag är övertygad om att mitt öde var beseglat redan före förhöret den 18 december och att utslaget bara är ett patetiskt sätt att skyla över att man vill ha bort mig från världsfotbollen”, säger Platini.

Blatter och Platini fälls för en utbetalning av 17,2 miljoner kronor som Blatter gjorde till Platini. De hävdar att det är ersättning för arbete som Platini utförde för Fifa mellan 1998 och 2002 och att det fanns ett muntligt avtal. Fifa ansåg dock inte att det muntliga avtalet var trovärdigt.

– Jag beklagar att det aldrig skrevs ett avtal. Men vi har inte gjort något etiskt fel, möjligen ett administrativt, menar Blatter.

Blatter hävdar att han lagt fram bevis för att han berättat om det muntliga avtalet mellan honom och Platini vid två tillfällen under 1998, bland annat vid ett Uefa-möte i Stockholm.

Det förnekas av den tidigare ordföranden i Europeiska fotbollsförbundet (Uefa), Lennart Johansson, som var med vid mötet.

– Mötet kom jag ihåg. Men det talades inte om den saken. Han säger nu att han då sa att Platini skulle bli sportdirektör. Men jag har kollat med andra som var där. Ingen har hört talas om detta. Det är en ren lögn, säger Johansson till Expressen.

Uefa skriver i ett uttalande att man är ”väldigt besviket över beslutet, som hur som helst kan överklagas. Uefa stödjer Platinis rätt till en rättvis process och möjligheten att rentvå sitt namn.”

Förutom avstängningarna bötfälls Blatter och Platini på motsvarande 430 000 respektive 690 000 kronor.

En efterträdare till Blatter, 79, ska väljas den 26 februari. Platini ville kandidera, men har inte fått möjlighet under avstängningstiden.

Ingela Ahlberg/TT

LÄS MER: Facket vill visa ut Blatter
LÄS MER: Flytta Qatar-VM