Skärmavbild 2015-12-21 kl. 10.47.19

Från december vill Arbetsförmedlingen att alla jobbsökande loggar in med e-legitimation för att lämna aktivitetsrapporter. men kravet missgynnar alla dem som inte kan eller vill skaffa e-legitimation. Vi får sämre service och behandlas som korkade människor, skriver Lena Neiström.

Sedan den 1 december måste vi som är inskrivna på Arbetsförmedlingen (AF) skaffa e-leg för att kunna skicka våra aktivitetsrapporter samt få all service fullt ut. Anledningen är enligt AF att ” E-legitimation är ett smart, smidigt och säkert sätt att logga in på arbetsformedlingen.se och en mängd andra myndigheter.” Sida upp och sida ner skriver AF om förträffligheten med e-leg. Men för att få veta vad man ska göra om man inte har e-leg får man klicka sig igenom halva AF’s hemsida och där i 1 (en) mening står det ” Om du inte kan eller vill skaffa e-legitimation, är det fortfarande möjligt att lämna in din aktivitetsrapport genom att fylla i en pappersblankett som finns hos din lokala arbetsförmedling”.

Tidigare kunde vi skicka rapporten digitalt med enkelt lösenord och få ett automatisk svarsmail att rapporten blivit mottagen.

Nu måste vi alltså i stället fysiskt hämta blankett, lämna in den fysiskt på det AF kontor vi tillhör, se till att vi får en stämpel (så AF inte i efterhand kan komma och säga att ”du har ju inte lämnat nån rapport!)

Dessutom genomgår AF just nu en sådan där berömd ”omorganisation” där man ska slå ihop lokaler. Så på ett flertal arbetsförmedlingar kan man inte längre komma in spontant för att träffa en arbetsförmedlare utan man måste beställa tid!

Jag fick ett väldigt servicebetonat mottagande när jag besökte AF Liljeholmen för att fysiskt lämna in min rapport. ”Jaha du, jamen du ”väljer” ju att inte skaffa e-leg, jaha du då får du finna dig i att får sämre service – bara å gilla läget”.

Och blicken var klar och tydlig ”stackars lilla dam som fastnat i tiden/j-vla bakåtsträvare, förstår käringen inte att tekniken går framåt!!??” Sen tryckte han ett reklamblad i handen där det står något om fördelen med ”nätverkande”!

Så, för alla oss som av olika skäl inte skaffar e-leg på grund av ekonomi, handikapp, saknar fast bostad, språkförbistring, har svårt att förstå det tekniska, ålder eller andra orsaker, för oss är själva andemeningen att vi får skylla oss själva.

Men det är inte ok att behandla oss, som av en eller annan orsak inte vill vara med på det här fantastiska tekniska framtidståget, som lite sämre människor – att ta för givet att vi datorlösa/mobillösa/e-leglösa/facebookslösa/twitterlösa (listan tar ju aldrig slut!) är lata, ointresserade och allmänt lite korkade?!!

Det är inte rimligt att de som väljer att INTE skaffa e-leg får sämre valmöjligheter och service än andra.

Lena Neiström, arbetssökande