Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Liv-Beckstrom-topp

Det luktar svart tobak utanför entrén till LO-borgen, såna där cigaretter som brukas i fransktalande länder. Mannen som tar ett bloss ingår i följet runt den tunisiska Dialogkvartetten som bjudits in till LO för att tala om den metod för samhällsomvandling som fått Nobels fredspris 2015. Det tunisiska undantaget kallar de sin modell för tolerans och öppenhet för olika kulturer och religioner.

De fyra, som representerar fack, arbetsgivare, människorättsorganisationer och advokatsamfundet har efter mer än 1 000 timmars förhandlande åstadkommit en grund för pluralistisk demokrati, mitt i en orolig omvärld. För en timme flyttar den tunisiska våren in i LO:s plenisal som surrar av tolkar som översätter franska, svenska, arabiska.

Pristagarna pratar engagerat om kärleken till landet, till konstitutionen, det tunisiska arvet, som fått dem att arbeta i Alfred Nobels testamentes anda – och om sin beundran för Ingrid Bergmans filmkonst.

Från vänster: Mohamed Fadhel Mahfoudh, det nationella advokatsamfundet, Hassine Abassi, fackföteningsrörelsen UGTT, Ouided Bouchamaoui, arbetsgivarna UTICA och Abdessatar Ben Moussa människorättsorganisationen LTDH.  Foto: LIv Beckström

Från vänster: Mohamed Fadhel Mahfoudh, det nationella advokatsamfundet, Hassine Abassi, fackföteningsrörelsen UGTT, Ouided Bouchamaoui, arbetsgivarna UTICA och Abdessatar Ben Moussa människorättsorganisationen LTDH. Foto: LIv Beckström

Ouided Bouchamoul, från arbetsgivarorganisationen UTICA, kvartettens enda kvinna är inte ensam om att tala för tunisiska kvinnors rättigheter.

– Hon är halva samhället och måste vara jämställd med mannen, säger Ben Moussa, från människorättsorganisationen LTDH med instämmanden från övriga.

I en omvärld där kvinnors frihet är beskuren är detta synnerligen ovanligt och hoppfullt.

– Vår befolkning har bestämt sig för att lyckas, vi fick förtroendet att genomföra deras vilja, säger Hassine Abassi från fackföreningsrörelsens UGTT

Advokatsamfundets Mohamed Fahdel Mahoud sätter ribban högt:

– Vi vill bli det perfekta landet!

Tunisien klarade, liksom Sydafrika, att bekämpa förtrycket och gå vidare mot försoning. Här fanns organisationer beredda och via internationellt fackligt bistånd, bland annat från Union to Union har de fått hjälp att stärka civilsamhället. Facket behövs för att demokratin ska funka!

Europas enda säkerhetsventil, kallar Nobelpristagarna sitt land och framhåller att turism och handel ger människor inkomster och hopp.

Utan jobb dör framtidstron, instämmer LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Han hoppas ”att EU avskaffar de orättfärdiga tullar som hindrar landets produkter att ta sig in i Europa.”

Framtidstro hyser LO:s ordföranden även för Sverige, trots en höst fylld av uppförsbackar. ”Politikerna är alldeles, alldeles för negativa”, säger han. Läs intervjun med honom här och God Jul alla läsare!