Arbetsdagen för en avelssugga kan vara hur torftig som helst.  Fortfarande är den industriella produktionen av griskött den vanligaste, vilket betyder ett instängt liv utan möjlighet att göra det man är skapt för – att böka i jorden.

Men här och där har ekologiska alternativ skapats, och de blir alltfler. Matilda hade turen att födas på ett sådant ställe. Hon är en 190 kilo tung Linderödsgris, klädsamt fläckig och påfallande uppnäst.

– Vi avlar inte på utseende, kommenterar Mathias Nordström, som är son i familjen som driver Ängavallens gård i Vellinge mellan Malmö och Trelleborg.

Här har familjen bedrivit ekologisk och naturlig grisavel sedan tidigt 70-tal.

Matilda går utanför skjulet där hon brukar sova, och hon har sina månadsgamla kultingar runt benen. Den gråbruna som vill dia försöker springa ikapp när Matilda sätter fart för att markera för den lilla att det är dags att börja klara sig själv.

På fältet utanför bor fem av hennes döttrar från i fjol höst ihop med ett tjugotal andra gyltor, lyckligt ovetande om att de snart ska bli julgrisar. De bor i små skjul som flyttas runt vartefter deras arbete att böka upp marken och gödsla den har slutförts på ett område.

– Att böka i jorden efter rötter och annat gott är deras naturliga beteende, berättar Mathias Nordström. Här använder vi det, låter dem gå på åkrarna så att marken både bearbetas och gödslas, bit för bit.

På den här gården sker inga ingrepp som kastrering av unga galtar. Det är därför gänget som jobbar på fältet bara består av gyltor – galtarna går till slakt som unggrisar, innan köttsmaken hinner påverkas negativt av könsmognaden.

En ekologisk gris som får leva naturligt får ungefär en kull om året. Industrigrisar stimuleras på olika sätt att producera upp till tre kullar.  Den enda kontakt suggan i djurindustrin har med det motsatta könet är galtlukt som sprids efter att hon skiljts från sina kultingar, för att forcera henne att snabbt bli brunstig igen.

– Här får de gå tillsammans i hagen, några suggor och en galt. Ofta blir det resultat, men ibland uppstår inget tycke och då byter vi så suggan får gå med en annan galt.

Skärmavbild 2015-12-14 kl. 09.37.06

Om Matilda

Ålder: 8 år. Yrke: Avelssugga på ekologisk gård. Aktuell som: Julgrisproducent – just i år är fem fjolårsdöttrar på väg till svenska julbord. Fritid: Tar gärna ett gyttjebad. Talang: Har – som alla grisar – ett fantastiskt luktsinne, till och med bättre än en hund.