Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Donald Trump, left, and Jeb Bush talk together following the CNN Republican presidential debate at the Venetian Hotel & Casino on Tuesday, Dec. 15, 2015, in Las Vegas. (AP Photo/John Locher)

Donald Trump och Jeb Bush skakar hand efter en het debatt. Foto: John Locher/TT

Republikanska presidentutmanaren Jeb Bush kritiserade ettarankade Donald Trump skarpt i nattens debatt. Bland annat fick Trump stå ut med att kallas ”kaoskandidat”.

Under tisdagsnatten, svensk tid, hölls årets sista republikanska presidentdebatt i Las Vegas. Det är den första sedan terrordåden i Paris, en händelse som har lyft upp säkerhetsfrågor på agendan.

Bush kritiserade Trump för hans förslag om att förbjuda muslimer att komma in i USA. Bush sade att förslaget inte var seriöst och kallade honom ”kaoskandidat”.

Trump försvarade sitt förslag.
– Vi pratar inte om isolering, vi pratar om säkerhet. Vi pratar inte om religion, vi pratar om säkerhet. Vårt land har tappat greppet, sade han under debatten.

Han sade sig även vara öppen för att stänga delar av internet som används av extremiströrelsen Islamiska staten.

Kandidaterna Marco Rubio och Ted Cruz avstod från att ge sig på Trump för hans kontroversiella förslag. De riktade i stället sin kritik mot president Barack Obama för att inte ha lyckats göra USA säkert.

Tidigare senatorn Rick Santorum i Pennsylvania och Arkansas tidigare guvernör Mike Huckabee sade båda i kommentarer att Trump tog upp en viktig fråga med sitt förslag och betonade behovet av att skydda amerikanska medborgare från Islamiska staten.

– Han har berört en känslig punkt eftersom folk är arga och rädda, sade Huckabee.

Två väljarundersökningar under måndagen och tisdagen visar att fastighetsmagnaten Donald Trumps ledning ser stabil ut, och Cruz ses för närvarande som hans enda riktiga hot.

Cruz har tagit stora kliv framåt i den viktiga staten Iowa den senaste månaden och han leder enligt de senaste undersökningarna i staten där de flesta av rösterna brukar landa långt ut på högerkanten.

TT

Nio kandidater i debatten

• Nio republikanska presidentaspiranter deltar i tv-kanalen CNN:s debatt i Las Vegas natten till onsdag. Debatten är den femte i ordningen. • För att få vara med måste de ha uppfyllt ett av följande kriterier: Att i opinionsmätningar mellan den 29 oktober och 13 december fått ett genomsnittligt nationellt stöd på minst 3,5 procent, att ha ett stöd på 4 procent i den viktiga primärvalsdelstaten Iowa eller att ha ett stöd på minst 4 procent i den likaledes viktiga delstaten New Hampshire. Snittstöd i procent Donald Trump Fastighetsmagnat 33 Ted Cruz Texassenator 16,1 Marco Rubio Floridasenator 12,6 Ben Carson Pensionerad neurokirurg, författare 12 Jeb Bush Exguvernör i Florida 4,0 Chris Christie New Jerseyguvernör 2,9 John Kasich Ohioguvernör 2,3 Carly Fiorina Tidigare chef för HP 2,3 Rand Paul Kentuckysenator 2,1 Källa: CNN och Real Clear Politics