BAAM ?? it’s friday y’all…#officialdancefriday the text in the background says: more women to the building industry ?

Ett filmklipp publicerat av pearottosson (@pearottosson)

Byggfacket driver sedan länge en kampanj för att locka fler tjejer till byggbranschen. Ett byggäng i Skåne har hittat en ny väg att nå ut med budskapet – via dans på jobbet.

Tidningen Byggnadsarbetaren har fått kontakt med en av de dansande byggarna. Snickaren och lagbasen Per Ottosson berättar:

– Man blir så jävla sur när man läser i tidningar, det här machokultursnacket. Jag kan inte svara för hur det är på alla byggen, men vi har inte alls nåt sånt tänk. Det känns som att de som säger sådana saker drar alla över en kam och det tycker jag inte om.

– Så då gjorde vi dansen dels för att visa att alla inte alls är så stereotypa som ni tror att folk är, men också för att vi vill ha fler kvinnor i byggbranschen. Det är som i alla andra branscher, man tänker annorlunda kanske, man kommer på nya grejer, man gör annat.

Dansen blev en succé i sociala medier som började med en hashtag på Instagram. Under ämnesordet, hashtagen, #officialdancefriday publicerar folk på fredagar filmer där de dansar. När de lagt ut filmen där de i bakgrunden målat budskapet ”fler kvinnor i byggsvängen” rasade klicken in. Över 55 000 har sett filmen.

Det finns också en uppföljare där man hälsar flyktingar välkomna. Den filmen har på en dryg vecka setts av 45 000 personer.
Fler danser utlovas.