Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

STOCKHOLM 2015-08-17 ≈sa Romson (MP), miljˆminister och vice statsminister  ** OUT DN och Dagens Industri (‰ven arkiv) och Metro **

Åsa Romson (MP). Foto: Daniella Backlund.

På klimatmötet i Paris har förhandlarna fått mer tid på sig att nå ett avtal som ska begränsa jordens uppvärmning. Först i morgon kommer det stå klart om världens länder lyckas komma överens.

Den ursprungliga planen var att ett nytt avtal skulle klubbas senast klockan 18 i dag. Men tidigt på fredagen kom uppgifter om att tidsgränsen flyttats fram till i morgon, något som bekräftas av klimatmötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius.

Fabius säger till den franska tv-kanalen BFMTV att det ska presenteras ett kompromissförslag under lördagsmorgonen och att målet är att förslaget ska antas omkring lunchtid.

– Men stämningen är god, saker är positiva, saker rör sig i rätt riktning, sade Fabius, enligt Reuters.

Hela natten har förhandlingarna pågått om det nya utkastet till klimatavtal som lades fram sent i går. Utkastet skärper målet om att begränsa jordens uppvärmning i förhållande till tidigare skrivningar.

Men miljöminister Åsa Romson (MP) oroas över att utkastet är för svagt i andra delar.

”Det är oroande att se att flera svåra frågor alltjämnt kvarstår. Det börjar bli väldigt ont om tid”, kommenterar Åsa Romson på regeringens webbsida.

I avtalsutkastet skärps det övergripande målet om att begränsa jordens uppvärmning till två grader jämfört med förindustriell nivå. Nu står det i texten att temperaturökningen ska hållas ”väl under” två grader och att man ska göra ansträngningar för att begränsa temperaturökningen till 1,5 grader.

TT

LÄS OCKSÅ:

Köpenhamn till Paris – tur eller retur?

Nytt utkast till klimatavtalet klart

Dags för klimatmötet