© SCANPIX SWEDEN, J‰rna, Sverige, 1999-08-24, Foto: Fredrik Sandberg/SCANPIX Code 71420 En fˆr polisen v‰lk‰nd rÂnare skˆts till dˆds av polisen d han rÂnade postkontoret i J‰rna. Polisen ˆppnade eld d rÂnaren skˆt en polisman, som bar skyddsv‰st, i brˆstet. Bilden: Polis vid posten i J‰rna, ifˆrd samma modell av skyddsv‰st som den beskutne polisen som ingrep vid rÂnet.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det saknas upphandlingsavtal på skyddsvästar som kan stoppa ammunition från automatvapen, enligt Polisförbundet. Nu varnar facket för akut västbrist — något som innebär en risk för polisers liv, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Enligt Polisförbundet finns en oro för att poliser ska skickas ut på farliga uppdrag utan att ha ordentligt skydd.

– Efter terrorhändelserna fick vi höra från poliserna på gatan att det finns en allmän oro för hur de ska klara av sina arbetsuppgifter och komma hem på ett säkert sätt, säger Roger Östergren, huvudskyddsombud för polisen i Stockholm, till SVT.

Men upphandlingsprocess av västar pågår, säger Fredrik Wallén som är presschef för polismyndigheten till TT.

– Vi har inga tecken alls på någon akut västbrist, säger han och tillägger att alla poliser som behöver förstärkningsvästar i tjänsten ska ha tillgång till det.