STOCKHOLM 2010-02-18 Sopbil p trÂng gata. Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX / Kod 30142 ** OUT DN (‰ven arkiv) **

Foto: Tomas Oneborg/TT

Sopåkaren jämförde sin chef med Hitler på Facebook. I ett halvår låg omdömet ute på nätet. Sedan reagerade företaget och sparkade sopåkaren, men någon fackliga hjälp fick han inte.

Ombudsmannen Lone Olsson, Transport, såg att medlemmen målat in sig i ett hörn. ”En ny Hitler, en komplett idiot”, hade han skrivit på nätet.

Facket skulle inte ha en chans att få avskedet ogiltigförklarat, suckar hon när tidningen Transportarbetaren avslöjar händelsen.

– Det är avskyvärt att jämföra en chef med Hitler på det sättet. Han var inte lojal mot sin arbetsgivare.

Den drabbade sopåkaren tar själv avskedet med en klackspark. Han saknar inte jobbet och fixade en ny anställning direkt.

– Jag bryr mig inte så mycket. Jag gick hem direkt, men efter en helg hade jag fått nytt jobb som vaktmästare på ett hotell.

Till historien hör att uttalandet på Facebook inte alls var offentligt, utan gjordes i den slutna gruppen Sveriges Sopgubbar. Någon i gruppen måste till slut ha läckt inlägget till företagsledningen.

– Men jag hade sagt vad jag tycker direkt till chefen också, säger mannen till Transportarbetaren.

Rådet från facket till alla som är aktiva på sociala medier är mycket tydligt:

– Ge fan i att sprida saker om ditt jobb. Facebook är inget arbetsredskap, säger ombudsmannen Lone Olsson.

Och i Facebook-gruppen Sveriges Sopgubbar får inte arbetsledare och chefer vara med. Nu uppmanas medlemmar att rapporterar till administratören om de hittar någon chef bland deltagarna.