Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Öresundsbron från Lernacken på den svenska sidan. Foto: Erland Vinberg / TT

Öresundsbron från Lernacken på den svenska sidan. Foto: Erland Vinberg / TT

Den svenska regeringen överger lagförslaget om att kunna stänga Öresundsbron vid ett krisläge, uppger SVT. Samtidigt varnar det danska tågbolaget DSB för att man kan tvingas stoppa trafiken om den danska regeringen går vidare med förslag om id-kontroller på tåg.

– Efter den kritik Lagrådet har framfört har regeringen bestämt sig för att släppa förslaget om bron, säger Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet, till SVT.

– Miljöpartiet har drivit detta från början och vi är väldigt glada att regeringen väljer att gå på vår linje.

Beskedet kommer strax efter att både Moderaterna och Liberalerna meddelat att de inte stöder förslaget om att stänga bron.

– När det gäller möjligheten att kunna stänga Öresundsbron så får ju det långtgående konsekvenser och de behöver regeringen titta närmare på och återkomma om, så det är jag inte beredd att stödja nu, säger Kinberg Batra till SVT.

Även Liberalerna säger nej till förslaget att kunna stänga Öresundsbron.

– Det är en alldeles för drastisk åtgärd som skulle ställa till stora problem i regionen. Vi är också motståndare till att stänga Sverige helt, säger partiets talesperson Erik Ullenhag till TT.

Däremot har både M och L ställt sig bakom regeringens förslag att införa id-kontroller.

Lagrådet underkände i går regeringens förslag om id-kontroller och att stänga Öresundsbron. Lagförslaget var för slarvigt, enligt Lagrådet.

Även i Danmark stöter förslag ämnade att minska flyktingströmmen på patrull. I veckan ska folketinget behandla den danska regeringens lagförslag om möjligheten att införa tillfälliga gränskontroller och att transportörer i så fall bär ansvaret att kontrollera id-handlingar. Men i ett remissvar förklarar DSB att man inte är redo att hantera uppgiften, rapporterar Danmarks Radio.

Tågbolaget påpekar att personalen varken har utbildning eller erfarenhet för att göra kontrollerna. Likaså saknas teknisk utrustning för att undersöka id-handlingarna. Om folketinget klubbar igenom förslaget överväger DSB att tillfälligt stoppa trafiken över gränsen.

Anledningen: DSB är oroliga för att det annars kan uppstå situationer där man tvingas bryta mot lagar i Sverige, Tyskland eller Danmark.

– Det är ingen bra lösning att stoppa trafiken och jag tror inte heller att det blir så. Det är en alldeles för viktig förbindelse för att det ska bli stopp. Alla vi transportörer ställs inför en svår situation, men vi måste vara lite lösningsorienterade, säger Ulrika Mebius, press- och informationschef hos Skånetrafiken, till TT.

Öresundståg, där bland annat Skånetrafiken ingår, har operatörsansvaret i Sverige.

ARBETET GLOBAL-TT