Elise Karlsson. Foto: Sara Mac Key

Elise Karlsson. Foto: Sara Mac Key

Vem som vinner Sveriges Radios Romanpris avgörs i mars nästa år. Bland de nominerade märks arbetsskildringen Linjen av Elise Karlsson.

Elise Karlsson har genom Linjen fört arbetarlitteraturen till kontoret. Hennes huvudperson får jobb på ett förlag, och klättrar uppåt, bort från arbetslöshetens avgrunder. Hon tar sig ambitiöst an byråkratins uppgifter, vilket ger hennes liv mening. Eller är det bara som hon tror – utför hon egentligen bara meningslösa uppgifter?

Arbetets recensent Magnus Nilsson kopplar till Kafka och skriver att Karlssons absurdistiska grundton kan ses som ett resultat av motstridiga tendenser i samhället: Globalisering, nyliberalism, försvagade fackföreningar och en förslumning av arbetslivet å ena sidan. Å andra sidan arbetslinjens mytologisering av förvärvsarbetet.

Övriga nominerade böcker är Mary av Aris Fioretos, Masja av Carola Hansson, Gardet av Staffan Malmberg och Bära barnet hem av Cilla Naumann. Gemensamt för de fem romanerna är att de ”ger ordet åt de som inte så pratar högst och mest”, säger Sveriges Radios Jenny Teleman.

En jury bestående av sju utvalda lyssnare ska nu ta sig an böckerna och enas om en vinnare av priset för ”en framstående svensk roman ur det gångna årets produktion”. Diskussionerna om böckerna sänds i P1 14-18 mars och vinnaren avslöjas den 19 mars. Prissumman är 50 000 kronor.

LÄS OCKSÅ:

Författarmöte: På skuggsidan av arbetslinjen

Recension: Arbetslinjen i kontorsmiljö – ett taktikspel för att behålla jobbet