Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

Oppositionens anhängare firar i Caracas. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Oppositionens anhängare firar i Caracas. Foto: AP Photo/Ariana Cubillos

Jublande oppositionspolitiker firade segern i parlamentsvalet långt innan några siffror kommit ut. Och Venezuelas valkommission ger dem rätt, koalitionen MUD fick majoritet.

Rösterna räknas fortfarande men enligt landets valkommission har oppositionskoalitionen fått 99 av 167 platser i parlamentet. Det styrande socialistpartiet, PSUV, har hittills 46 platser.

Flera timmar tidigare firade koalitionen valsegern, trots att inga officiella siffror kommit.

”Resultaten är de vi hoppades på. Venezuela har vunnit. Det är oåterkalleligt”, skriver oppositionspolitikern Henrique Capriles på Twitter.

– Vi har vunnit stort, säger Lilian Tintori, hustru till fängslade oppositionsledaren Leopoldo López, via en segerrusig video.

Socialistpartiet har styrt landet, som brottas med skenande inflation, i 16 år. Venezuelas ekonomi har kraftigt försvagats av oljeprisraset. President Nicolás Maduro säger att han erkänner det ”ogynnsamma” resultatet.

Presidentens motståndare har anklagat honom för att försöka påverka valet på förhand. Under kvällen började de två sidorna käbbla när regeringen lät vallokalerna hålla öppet längre än vad som var bestämt.

Köerna till röstbåsen var fulla med människor trötta på höjda priser och matbrist. Rodrigo Durán, en 28-årig säkerhetsvakt, har övergett PSUV och lade sin röst på MUD.

– Hur kan jag fortsätta när min lön inte räcker till mat åt mina barn? De lurade oss.

TT-Reuters