STOCKHOLM 031217- NÂgra resen‰rer kontrolleras i s‰kerhetskontrollen i terminal 5 p Arlanda flygplats Foto Bertil Ericson Kod 1002 COPYRIGHT SCANPIX SWEDEN

Foto: Bertil Ericson/TT

Upphandlingen av säkerhetskontrollen på Arlanda görs om. Nyligen meddelades att Proffice fått uppdraget. Bolaget tecknade genast kollektivavtal med Transport för de 850 anställda, men det stillade inte oron bland personalen.

Det var i helgen som statliga Swedavia meddelade att man begått ett fel i upphandlingen.

– En så här omfattande upphandling innehåller många delar av komplicerad natur. Det viktiga nu är att det blir formellt korrekt i slutänden, säger Mats Paulsson, säkerhetsdirektör på Stockholm Arlanda, till tidningen Transportarbetaren.

De 850 flygplatsplatskontrollanterna på Arlanda arbetar i dag för Securitas, som förlorade uppdraget. Den nye operatören Proffice hade gett löfte om att personalen skulle få behålla sina anställningar. Istället för att starta sitt nya uppdrag i juni måste bolaget liksom övriga intressenter lämna in ett nytt anbud. Det handlar om ett sjuårigt avtal värt 275 miljoner kronor.

Det är just Securitas som överklagat beslutet.
– Jag vill inte spekulera i vad som händer framöver, men det väcker säkert mycket funderingar bland flygplatskontrollanterna på Arlanda, säger Jerker Nilsson, central ombudsman på Transport, till Transportarbetaren.