Som exempelvis att sänka arbetstidsmåttet till 35 timmar i veckan, dvs 7-timmarsdag.

Tidigare LO-ordföranden i Norge Gerd-Liv Valla är entusiastisk när hon pratar om rapporten Måste vi jobba 8 timmar per dag? från det 6F-drivna fackliga idéinstitutet Katalys.

Kortad arbetstid ger oss längre mänsklig hållbarhet. Och att ta det stegvis och sluta tala 6-timmarsdag är smart, tycker hon. För 6-timmarsmantrat blockerar:

– Kvinnor blir stjärnögda, män i industrin drar ner rullgardinen och tycker det är helt verklighetsfrånvänt, säger hon, där vi sitter i det hus på Hagagatan som 6F-facken delar med Kommunal. 7 timmar tror hon på – och det är i fackliga avtal arbetstiden ska införas, på hela arbetsmarknaden, som i Norge.

Men grannen på Hagagatan, Kommunal, med mer än en halv miljon medlemmar och en faktisk sysselsättningsgrad i kommunerna på 53 procent, delar inte inte åsikten att 7-timmarsdagen är angelägen på kort sikt. Kommunals utredare Elinor Odeberg ser det snarare som en möjlig lönefälla.

Först måste heltid bli norm, annars riskerar redan lågavlönade deltidare komma in på heltid med för låga ingångslöner i förhållande till män som redan har heltid med högre lön.

Och en stor grupp, huvudsakligen kvinnor, tjänar så lite som 17 000 kr i månaden och vill ha löneökningar och fler timmar, inte färre framhåller hon.

Norge införde 37,5-timmarsvecka i avtalen redan 1987. Sedan dess har inget hänt, men Valla hoppas på en halvtimme som nästa steg. Varje norsk 6-åring idag har 600 leksaker, jämfört med sex stycken 1960, säger hon och funderar på om inte tiden kan vara mer värd än ständiga lönelyft.

Rapporten, som tagits fram av tidigare TCO-ekonomen Stig Tegle och Erik Hegelund, ekonomhistoriker, målar inte upp några rosenskimrande kulisser. Mer avgörande är visionen om ökad livskvalitet. Tid kan inte köpas för pengar, men pengar behövs för att få råd med tid. Löser vi den ekvationen är mycket vunnet. Och ta del av hur polisen Josefin Tyril Ristmägi använder sina arbetstimmar.

Missa heller inte Inblicks serie Klimatkaos med start i torkans Kenya. Här behövs inga visioner utan handling. Nu.

OBS! Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) är strängt upptagen. I alla fall när LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin bjuder in – med handskrivet brev – till diskussioner om demokrati- och mediefrågor, bland annat utifrån Arbetets artikelserie Journalistkrisen. 

Ministern fick själv sätta tiden – och svarade via mejl till LO:s allmänna mejlkorg att arrangemangen var så många att hon inte kommer att tacka ja till erbjudandet. En kulturminister som inte har tid att prata om LO-medlemmarnas demokratimöjligheter behöver ta sin almanacka under omprövning.

PS Idag, fredag, har ministern omprövat sin almanacka och ett möte med Tobias Baudin är på gång. Det är bra för LO-medlemmarna, för demokratin – och för Alice Bah Kuhnke.