Martin-K-webbledartopp

Varje dödsfall är ”givetvis ett för mycket”, skriver DN:s ledarsida pliktskyldigast om Arbetsmiljöverkets nya siffror som visar att dödsfallen minskar på svenska arbetsplatser.

Men när ledarsidan i övrigt kommenterar dödsfallsstatistiken väljer de att klaga över att Byggnads inte är mer positiva när nu dödsfallen minskar.

Och DN frågar sig varför facken inte ordnar en hearing om orsakerna till det minskade antalet dödsolyckor.

Byggnads och IF Metall ordnade ju en hearing när dödsfallen tidigare ökade.

Men facken har aldrig anledning att jubla över döda arbetskamrater, vare sig det är 44 eller 35 personer som har dött.

Däremot bör vi försöka förklara minskningen för att kunna få trenden att fortsätta. Mycket tyder på att Arbetsmiljöverkets inspektionschef Håkan Olsson har rätt när han framhåller att det förebyggande miljöarbetet skapat en stor del av den positiva trenden.

Och helt klart skulle vi i dag ha kommit betydligt längre i detta viktiga arbete och räddat många arbetares liv om inte den tidigare borgerliga regeringen hade lagt ned hela Arbetslivsinstitutet och kraftigt decimerat antalet arbetsmiljöinspektörer under sin tid vid makten.

Men sådant vill DN:s ledarsida inte debattera. I stället vill nu DN tydligen att facken ska tappa hakan i ren förvåning – och kanske öppna en flaska champagne? – när nu bara 35, eller 44 arbetskamrater dödats i arbetsplatsolyckor.

Men döden är definitiv. Den ska aldrig tillåtas på svenska arbetsplatser.

Förstår inte DN:s ledarredaktion det kan de ju tänka på vad de själva skulle tycka om det lite då och då dog någon journalist genom en olycka på tidningen. Skulle de då se det som en ”framgångssaga” det år det bara dog 44 personer?