Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

In this Wednesday, Sept. 26, 2012 photo, a Bangladeshi child laborer works at a balloon factory in Dhaka, Bangladesh. Bangladesh adopted the National Child Labor Elimination Policy 2010, providing a framework to eradicate all forms of child labor by 2015, but according to the International Labour Organisation there are about 3.2 million child laborers in Bangladesh. (AP Photo/A.M Ahad)

Foto: A.M Ahad/TT

På internationella dagen för avskaffandet av tvångs- och slavarbetet kräver LO att regeringen ska gå från ord till handling och ratificera protokollet till ILO:s konvention mot tvångsarbete.

Vid ILOs arbetskonferens 2014 röstade den svenska regeringen för ett antagande av protokoll till konventionen, men trots att det har gått mer än ett år så har regeringen inte ratificerat (bekräftat eller föreslagit) det.

Oscar Ernerot skriver på LO-bloggen att LO räknar med att regeringen ska vara ledande i kampen för mänskliga rättigheter i arbetslivet och mot slavarbete och manar statsminister Stefan Löfven att snabbt ratificera protokollet.

Bland länder som gjort ovanstående finns Niger och Norge.
– För att protokollet inte endast ska bli ett betydelselöst dokument krävs att Sverige följer i Norges fotspår. Om inte regeringar som den svenska tar sitt ansvar och följer upp sitt beslut från ILO-konferensen 2014, riskerar andelen människor som hamnar i tvångsarbete att öka dramatiskt, skriver Oscar Ernerot.

Enligt ILO finns 21 miljoner människor tvångsarbetande runt om i världen, varav 1,6 miljoner i Europa.

LÄS OCKSÅ:

Slavarbete ska stoppas med kampanj

Arbetsvillkoren i Qatar ska granskas av ILO