LUND 151128 Sverigedemokraterna hÂller sina Landsdagar i Lund. Partiledaren Jimmie ≈kesson omvaldes enh‰lligt som partiledare. Foto Bjˆrn Lindgren / TT / Kod 9204

Jimmie Åkesson, Sverigedemokratiernas partiledare har all anledning att vara nöjd efter SCB:s senaste opinionsmätning. Foto Björn Lindgren/TT

Sverigedemokraterna får 19,9 procent i SCB:s senaste mätning. Det är en ökning med 5,5 procentenheter sedan mätningen i maj. Om det hade varit val i dag hade Kristdemokraterna hamnat utanför riksdagen.

S och MP får 33,5 procent. Tillsammans med V:s 5,5 blir det 39,0 procent. Samma siffra får Allianspartierna, men KD:s 3,5 räcker inte in i riksdagen. Jämfört med riksdagsvalet 2014 noteras en statistiskt säkerställd minskning för regeringspartierna. För Allianspartierna finns inte någon sådan förändring.

SD:s 19,9 procent innebär en ökning med 7,0 procentenheter jämfört med valet. Socialdemokraternas 27,6 innebär en minskning jämfört med valet med 3,4 procentenheter, en statistiskt säkerställd förändring.

Moderaterna hamnar strax över (+0,2) sitt valresultat med sina 23,5 procent. Jämfört med majmätningen är det dock en statistiskt säkerställd minskning med 2,1 procentenheter. KD:s 3,5 är en statistiskt säkerställd minskning med 1,1 procentenheter jämfört med valet.

Liberalernas 5,5 är i stort sett samma som valresultatet (+0,1) men en statistiskt säkerställd ökning jämfört med majmätningen. Centerns 6,5 procent är något bättre än valresultatet (+0,4) och i stort detsamma som majmätningen (+0,1).