Lovisa Fhager Havdelin, verksamhetschef på Teskedsorden, Karl-Petter Thorwaldsson, ordförande LO, Sara Bessa från Streetgäris, Philp Essehorn, elev, Sandra Lanros, elev Norra Real i Stockholm, Gertrud Åström, jämställdhetsexpert Eva Nordmark, ordförande TCO. Foto: Margareta Bloom Sandebäck/TT

Alla unga borde få chansen att vara, eller bli, feminister. För att nå dit har en rad organisationer, däribland LO, sett till att svenska gymnasister från och med i dag får ta del av Chimamanda Ngozi Adichies bok Alla borde vara feminister.

– Som 16-åring visste jag inte vad feminism var. Men jag var feminist redan då. I framtiden hoppas jag att vi inte kommer behöva det ordet, att världen i stället blir mer rättvis.

Den hälsningen fick ett hundratal svenska 16-åringar höra från en videolänk med världsförfattaren Chimamanda Ngozi Adichie i en skolaula i centrala Stockholm under tisdagsförmiddagen.

Det som började som ett Ted Talk, en föreläsning på nätet som alla kan se, och tog en omväg via Beyoncés megahit Flawless är nu på väg ut till hundratusen svenska gymnasieelever i årskurs 2. Det handlar om boken ”Alla borde vara feminister” som alltså är skriven av Chimamanda Ngozi Adichie själv.

Och det är ett flertal svenska organisationer som har sett till att den översatts till svenska och ska spridas till skolorna, till exempel LO, TCO och Svenska FN-förbundet.

IMG_0341LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson satt med i panelen på skolan.
– Jag är både fackpamp och feminist. Och kvinnor i dag gör precis alla rätt. Ändå tjänar kvinnor 25 procent mindre än männen. Det är så jäkla medeltida, sa han från podiet.

Paneldeltagarna fick frågan när de själva blev feminister. TCO:s ordförande Eva Nordmark talade om att det var när hon fick en symaskin i stället för den moppe hon önskat sig i 15-årspresent.

Boken, som nästan är i fickformat och cirka 50 sidor lång tar upp sådant som välutbildade amerikanska mammor som tackar sina män för att de byter blöja på det gemensamma barnet. Eller att faktiskt feminister inte hatar män.

Har vi inte kommit längre?
– Inte som helhet. Jag var och pratade om föräldraförsäkringen med unga kvinnor som jobbar i livsmedelsindustrin nu på morgonen. Då var den diskussionen om pappor verkligen ska göra sådant inte långt bort, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tog också upp föräldraförsäkringen för den unga publiken. Att föräldraskapet är en av de främsta orsakerna till ojämställdheten och LO:s linje om att individualisera försäkringen.

– Om kvinnor jobbade lika mycket som män skulle sysselsättningen öka med 440 000. Vi skulle vara så rika i det här landet. Vi skulle klara allt.