Arbetet Global

Arbetet Global är ett projekt som delfinansieras av Union to Union.

STOCKHOLM 2015-11-24 Statsminister Stefan Lˆfven presenterade p tisdagen ett fˆrslag p migrationsomrÂdet vid en presskonferens i riksdagen i Stockholm. Enligt vad TT erfar kommer regeringen att infˆra id-kontroller ‰ven p bussar och tÂg till Sverige. Foto: Janerik Henriksson / TT / Kod 10010

Stefan Löfven. Foto: Janerik Henriksson/TT

Statsminister Stefan Löfven meddelade strax efter sin ankomst till klimatmötet i Paris att Sverige ska satsa 100 miljoner kronor i en fond för de minst utvecklade länderna så att de ska ha råd till åtgärder för att möta klimatförändringar. Dessutom ska 150 miljoner kronor skänkas till fonden för klimatanpassningsåtgärder.

Pengarna går utöver de fyra miljarder Sverige redan lovat till den gröna klimatfonden 2015—2018. Det innebär att Sverige är det land som satsar mest pengar per capita i den gröna klimatfonden.

Hur de fattigare länderna ska finansiera sina klimatåtgärder väntas bli en av de svåra frågorna under de tolv dagar långa förhandlingarna. De kräver tydliga åtagande om ekonomiskt stöd från de utvecklade länderna.
– Den rika världen måste vara beredd att ta ett relativt större ansvar, säger Löfven.

Stefan Löfven kommer under invigningen att få sitta ordförande under en timme när världsledarna håller sina tal. Det är, enligt honom, ett erkännande av Sveriges klimatengagemang. Han kommer också själv att hålla ett anförande.

Vid sin sida vid ankomsten till konferenscentret hade Löfven kung Carl Gustaf.
– Att ha en kung och en kungafamilj som är så klimatintresserade är väldigt bra, säger Löfven.