master-of-none

Asiater är den snabbast växande invandrargruppen i USA men har fört en undanskymd tillvaro i amerikanska filmer och tv-serier. Den indisk-amerikanska komikern Aziz Ansaris hyllade Master of None är en liten revolution. 

I inledningen till ”Indians on TV”, det fjärde avsnittet av Netflix-serien Master of None, flimrar indiska stereotyper från amerikansk popkultur förbi: En man i turban som äter fryst aphjärna till efterrätt i Indiana Jones och de fördömdas tempel. Närbutiksägaren och åttabarnspappan Apu i The Simpsons. Ashton Kutcher med brunmålat ansikte och fejkad brytning, utklädd till Bollywoodstjärna i en chipsreklam.

Aziz Ansaris karaktär i Master of None, ”Dev”, hankar sig fram som skådespelare i New York och beklagar sig över att utbudet av roller för amerikaner med rötter i Indien är begränsat till taxichaufför, vetenskapsman och it-tekniker.

När kollegan Ravi berättar att han ska provspela för rollen som ”Pradeep, en indisk andlig närbutiksägare med en lustig accent”, utbrister Dev: ”Varför kan det inte bara en gång få finnas en Pradeep som är typ arkitekt, eller arbetar med att designa tumvantar”.

Asiater, framförallt från Kina och Indien, har de senaste åren gått om latinamerikaner som den snabbast växande och största gruppen som invandrar till USA. De både tjänar och spenderar mer pengar än genomsnittsamerikanen. Men film- och tv-världen har inte hängt med. Asiatiska amerikaner får inte ledande roller, alternativt porträtteras schablonartat.

Men något håller på att hända. Under 2015 har skådespelare med rötter i Asien synts i stora roller i en rad serier. Aziz Ansari, som slog igenom stort i serien Parks and Recreation, lyckas i Master of None helt utan fotriktig övertydlighet diskutera hur det är att vara andra generationens invandrare i USA. Det sker i förbifarten mellan briljanta replikskiften om 30-årskris, teknik- och dejtingstress.

Under året har det också varit premiär för den första sitcom-serien med en asiatisk-amerikansk familj i huvudrollen sedan 1995. Fresh off the Boat bygger på kändiskocken och tv-personligheten Eddie Huangs memoarer om hans taiwanesiska familjs problemspäckade flytt från Washington DC:s Chinatown till en kritvit villaförort i Florida. Serien balanserar mellan att driva med stereotyper och att reproducera dem i sin skildring av en extremt sträng ”tigermamma”.

Det är ännu oklart om Fresh off the Boat kommer att fortsätta i vår, men oavsett lär det inte dröja 20 år igen innan en asiatisk-amerikansk familj står i centrum i en sitcom. Och kanske är vi snart framme vid tiden då Hollywoodskådespelare tvingas lägga brunkrämen på hyllan.

Jonas Cullberg

TV

Master of None Säsong 1 finns på Netflix. Oklart om det blir en andra. Fresh off the Boat Säsong 2 visas i USA och börjar sändas på TV6 i januari