Facebook förser sina anställda i serverhallen i Luleå med ett relaxrum, men väljer att inte teckna kollektivavtal. Hur det kommer sig finns det ingen på företaget som kan svara på och platschefen för Sverige, Joel Kjellgren, talar över huvud taget inte med Unionen eller Arbetet.

Facebook förser sina anställda i serverhallen i Luleå med ett relaxrum, men väljer att inte teckna kollektivavtal. Hur det kommer sig finns det ingen på företaget som kan svara på och platschefen för Sverige, Joel Kjellgren, talar över huvud taget inte med Unionen eller Arbetet. Foto: Susanne Lindholm

Sedan ett par år driver Facebook sin jättelika datacentral i Luleå. Men trots ihärdiga försök har Unionen inte lyckats få kontakt med någon ansvarig person för en diskussion om kollektivavtal. – Vi har inte hittat någon lokal representant, säger Ulf Solhall, tf regionchef för Unionen i Norrbotten. 

Förbundet har tvingats skriva till Europakontoret i Dublin för att få veta vem som ansvarar för datacentralen, eftersom man via nätet inte lyckats hitta någon kontaktperson. Ännu har inget svar kommit.

Facebook har lyckats förhandla till sig 100 miljoner i statligt etableringsstöd från den förra alliansregeringen. Pengarna duger, men knappast den svenska modellen för arbetsmarknaden.

”Vi tror att en mer öppen värld är en bättre värld”, skriver Facebook i en presentation.

Men att tala med Unionen eller svara på frågor från Arbetet ingår inte i Facebooks öppna värld. Företaget publicerar inget telefonnummer till datacentralen i Luleå. Inte heller vem som är ansvarig för verksamheten.

Platschefen Joel Kjellgren har emellertid figurerat några gånger i olika tidningar, men har varken offentliggjort numret till sin arbetstelefon eller telefonen på hemadressen. Han har heller ingen egen Face-booksida.

När Arbetet till sist får telefonkontakt med Joel Kjellgren vill han inte svara på några frågor. Han har en ledig dag och hänvisar till en PR-firma som sköter Facebooks presskontakter.

Trots upprepade kontakter vägrar PR-firman emellertid förmedla kontakt till någon ansvarig person som kan svara på varför Facebook gömmer sig eller varför företaget inte tecknar kollektivavtal. De mejlar i stället ett på förhand nedskrivet meddelande om att Facebook står för goda anställningsvillkor.

LÄS OCKSÅ:

”Osexigt med kollektivavtal”

De har avtal: ”Jag tänkte att så ska det vara”