STOCKHOLM 20141217 En lÂgstadieelev i Ârskurs 2 i Sofia skola l‰ser en ber‰ttelse p en l‰splatta Foto: Jessica Gow / TT / Kod 10070

Foto: Jessica Gow/TT

De allra flesta nyanlända barn och ungdomar samlas i segregerade skolor som redan har stora utmaningar, medan andra skolor tar emot mycket få nyanlända.

Det framgår av en ny rapport som tagits fram av LO och de båda lärarfacken Lärarförbundet och Lärarnas Riksförbund. En liknande bild träder fram i Arbetets granskande reportageserie Landet Utanför.

Nu vill LO och lärarfacken att regeringen sätter större press på huvudmän och rektorer för att få alla att ta sitt ansvar för att förbättra den här fördelningen. Ett steg är att låta friskolor – som hittills tagit emot få nyanlända – göra undantag från sina kölistor för att släppa in nyanlända.

”På samma sätt som riksdagen och regeringen nu ställer tydliga krav på alla kommuner att ta sin del av ansvaret för nyanlända, behöver staten ställa tydligare krav på att samtliga skolor tar sin del av ansvaret för nyanlända elever,” skriver de tre organisationerna i en gemensam debattartikel i Dagens Nyheter.