Foto: Henrik Montgomery

Foto: Henrik Montgomery

Från årsskiftet blir det obligatoriskt att bära arbetskläder för de som jobbar i hemtjänsten, på särskilda boenden och LSS-boenden. – Det är en stor framgång för oss, säger Ann Georgsson, Kommunal.

Den 1 januari träder en ny föreskrift från Socialstyrelsen i kraft om hygien i vård och omsorg. Föreskriften beskriver bland annat hur arbetskläder ska hanteras. Föreskrifterna säger att arbetsklädernas ärmar ska vara korta och att de ska bytas varje dag.

Till tidningen Kommunalarbetaren bekräftar Axana Haggar, ansvarig utredare på Socialstyrelsen, att personalen i hemtjänsten måste bära arbetskläder.
– Ja, det är lagstadgat. Och en lag brukar man följa, säger hon till tidningen.

Föreskriften omfattar mycket mer än arbetskläder. Den tar upp när plastsförkläde, skyddsrock eller liknande ska användas. Personalen får inte bära armbandsur, eller smycken på underarmar och händer. Händerna ska desinfekteras både före och efter vård- eller omsorgen av den enskilde individen.

– För att upprätthålla en god hygienisk standard räcker det inte med god handhygien. Då krävs arbetskläder, skyddshandskar och skyddskläder, säger Anna Georgsson, ombudsman på Kommunal, till Kommunalarbetaren.

Kommunal har arbetat i många år för att arbetskläder ska bli obligatoriska. Enda undantaget från denna föreskrift är de som arbetar med LSS i vårdtagarnas hem.

LÄS OCKSÅ:

Skärpta hygienkrav i hemtjänsten

Smittorisken avgörande för hemtjänstpersonal

Facket vann striden om arbetskläderna

Helt olika domar om arbetskläder i hemtjänsten

Sex domar går på fackets linje

Arbetskläder i hemtjänsten avgörs i högsta instans

Hemtjänst tvingas införa arbetskläder efter viteshot

Hemtjänsten får arbetskläder

Dom ger rätt till arbetskläder

Dubbla bud om arbetskläder

Nytt viteshot om fria arbetskläder i hemtjänsten

Så ska facket kräva arbetskläder