Sandra-webbkronika

Inte ska väl vi inte? Skriva om vårt eget yrke. Nej, självklart vore det tjänstefel med  överdriven fokus på journalisternas arbetsvillkor i Arbetet. Men fram tills nu har vi snarare levt i motsatsen.

Vårt uppdrag är att bevaka hela arbetsmarknaden. Hade industriarbetare, undersköterskor eller snickare genomgått samma strukturomvandling som journalistiken gör just nu hade vi skrivit spaltmeter. Fram tills nu handlar det snarare om millimeter. Och det är inte bara i Arbetet.

Visst talas det om en mediekris, men utanför bransch- och vår egen fackförbundstidning Journalisten är det i stort sett ingen som nyhetsrapporterar om nedskärningarna bland journalister. Än mindre hur de påverkar demokratin.

Därför ville vi berätta mer. Här kan du läsa samtliga delar av Inblicks serie om medier i kris.

En serie som väckte mångas tankar. Bland annat hos LO:s förste vice ordförande Tobias Baudin som nu bjudit in kulturminister Alice Bah Kuhnke för att diskutera mediernas roll för att överbrygga klassklyftor.

Se där, journalistik har fortfarande betydelse.

(Klicka på bilderna för att läsa varje del, vänd telefonen för att se hela bilderna om du läser på mobilen)

STOCKHOLM 20151005 : Medieforskaren Kajsa AlthÈn, Sˆdertˆrns hˆgskola. Till Arbetet. Foto: Maja Suslin / TT / Kod 10300

LEKSAND-MALUNG 2015-10-08 Reportage om tidningsdˆden i Dalarna, uppdrag fˆr Arbetet reporter Sandra Lund Foto: Ulf Palm/ TT / 9110 Dalarnas tidningars lokalredaktˆr Anders Mojanis i Malung sin sista arbetsdag efter ˆver 43 Âr i tj‰nst p samma redaktion.

MALM÷ 20151015 ** Bilder till reportage i Arbetet ** Reportage om dagstidningars roll i samh‰llet. Bilden: Morgonmˆte p Sydsvenskan med bla Andreas Persson, Jonas Nyren, Peter Frennesson. Foto Ola Torkelsson / TT / Kod 75777

demokrati_webb (kopia)

puff5

puff6

sxb02992-515x343-2 (kopia)